Svežom hranom protiv korona virusa

Ovih dana možeš videti gužve u marketima koje su posledica korona virusa i vanredne situacije kao i redove ispred njih i sigurno se trudiš da ideš što manje u nabavku.

Iako se trudiš da poštuješ mere prevencije korona virusa i da se krećeš samo kada moraš, ne možeš ipak samo jednom nedeljno kupovati hleb, voće, povrće i druge sveže namirnice.

Međutim, ne možeš izbeći posledice kao što je krompir koji brzo proklija, banane koje potamne već za 1 dan a ono iseckano u frižideru što se nije pojelo moraš da baciš. Ne brini, istraživali smo za tebe i otkrili lake i brze trikove koje ti mogu pomoći da spasiš puno namirnica i produžiš njihovu svežinu!

Evo kako da čuvaš određene namirnice kako bi trajale duže:

  • stavi sveže začinsko bilje u teglu sa dovoljno vode tako da prekrije stabiljke biljaka.
  • šargarepu čuvaj u vodi, nakon što joj otkloniš lisnate vrhove.
  • zamrzni praziluk u plastičnu flašu.
  • đumbir takođe drži u zamrzivaču, osim što ćeš mu produžiti trajanje, mnogo će se lakše ljuštiti.
  • ostavi proizvode (voće i povrće) što duže celim, smanji količinu seckanih namirnica u frižideru.

Saveti za povrće: 🥦🥒

  • krastavci će duže trajati na sobnoj temperaturi, zato ih ne stavljaj u frižider jer će doći do “hladnih povreda”, odnosno vodenja, korenja i bržeg propadanja.
  • zamotaj ili pokrij zelje, spanać, zelenu salatu i slično povrće ubrusom da bi bilo sveže tokom čitave nedelje.
  • krompir čuvaj blizu jabuka. Etilen iz jabuka sprečava da krompir proklija.

Saveti za voće: 🍊🍓

  • drži banane odvojeno od drugih proizvoda i zamotaj njihove stabiljke plastikom(kesom ili celofanom) da bi ostale sveže. Banane proizvode puno etilena, gasa za sazrevanje voća pa je najbolje držati ih dalje od drugog voća, osim ukoliko ne želiš da ubrzaš njihovo sazrevanje.
  • bobičasto voće operi u sirćetu, kad se osuši stavi ih na papirni ubrus pa u frižider. Umesto da propadne za par dana trajaće između 1 i 2 nedelje.
  • limun možeš sačuvati i do 6 meseci ukoliko ga isečeš na četvrtine i dodaš so i vodu, tako ćeš sprečiti da limun previše omekša.

⬇ Ovo sigurno ne znaš ⬇

  • u mleko možeš dodati malo soli jer se tako usporava kiselost mleka
  • dodaj štapić celera u veknu hleba jer će hleb apsorbovati vlažnost iz celera i sprečiti ga da se osuši i da se pojavi buđ

❄ I za kraj, zamrzni sve što nećeš skoro koristiti ❄

Možeš zamrznuti skoro sve, a ono što bi trebalo da znaš je da se povrće bolje zamrzava nakon blanširanja, a neka hrana poput avokada i sličnih namirnica nakon tretiranja limunskim pranjem.

Sada kada si sve savete pročitao sigurno razmišljaš da banane skloniš iz zajedničke korpe sa voćem i da jabuke staviš pored krompira. Ko bi rekao da se nauka svakodnevno može koristiti u kući? Podeli ove savete sa svima kojima mogu pomoći i ne zaboravi da budeš odgovoran i ostaneš kod kuće i sačuvaš sebe i svoje drage ljude.

Potrebna ti je dostava iz marketa/apoteke ili šetanje psa?

U nameri da damo svoj doprinos u borbi protiv korona virusa i sačuvamo slabe i ugrožene, Uradi – zaradi kreće u akciju: samoizolacija vaša – briga naša. Potpuno besplatno te povezujemo sa zdravom osobom iz tvoje okoline koja će za tebe obavljati usluge kupovine namirnica, lekova ili šetanja kućnih ljubimaca na pola sata.

Poruči brzo i lako ovde: https://uradi-zaradi.rs/samoizolacija-vasa-briga-nasa

Postavi komentar