Sredi i uredi – spavaća soba

Kako bi ti u izolaciji vreme brže prošlo možeš osmisliti niz aktivnosti i poslova koje ćeš raditi kući i iskoristiti vreme na produktivan način. Mi ćemo ti predlagati, davati savete a tvoje je da kreneš u akciju. Prva u nizu sredi i uredi saveta je spavaća soba. Ako imaš višak vremena tu su saveti za detaljno čišćenje, ako si ipak od onih koji i u izolaciji imaju puno posla dajemo ti savete za brzo ćišćenje sobe.

#1 Detaljno sređivanje sobe

Posle napornog dana, sigurno voliš da odeš u svoju spavaću sobu, legneš na čistu posteljinu i odgledaš epizodu omiljene serije ili pročitaš par stranica dobre knjige. Da bi ugođaj bio potpun neophodno je da soba bude čista i sređena. Naročito sad u doba korone, moramo voditi računa o dezinfekciji svih površina i čuvati se. Odakle početi kad je u pitanju detaljno sređivanje sobe? Evo malog vodiča. ⬇

1. Krevet – Ukloni posteljinu, usisaj krevet i stavi čistu. Prekrivače, ćebad i jastuke prethodno dobro istresi i ostavi na vazduhu 15 – 20 minuta da se provetre. Ukoliko pereš ćebe ili jorgan, dok čekaš da se osuše pospi po krevetu sodu bikarbonu pa kad odstoji par sati usisaj. Osim uništavanja bakterija tvoj krevet će bolje mirisati i biti mnogo čistiji.

2. Prozori – Ukloni i operi zavese. Obriši roletne i operi prozore. Ne zaboravi na kvake, ručice, dva put ih prebriši.

3. Komode/stolovi – Sve sa ravnih površina ukloni i naprskaj površine. Ukoliko imaš asepsol možeš njime naprskati sve, ukoliko nemaš možeš napraviti dezinfekciono sredstvo od sirćeta, vode i limuna. Složi sve stvari iz komoda, fioka, stola, ono što ne koristiš baci ili pokloni.

4. Zidovi – Obriši paučinu sa uglova. Sve dekoracije sa zida skini (ramove, slike) zatim ih naprskaj sredstvom i prebriši pre vraćanja.

5. Ormar – Izbaci svu odeću van ormara. Ono što ne nosiš odloži na posebno mesto ili pokloni. Prebriši unutrašnjost i spoljašnost ormara. Složi svu odeću, napravi posebno mesto za veš, čarape i druge sitne stvari. Jakne istresi pre nego što ih ponovo okačiš u ormar. 

6. Usisavanje/brisanje – Sada kada je svaki deo sređen i čist usisaj celu sobu, uključujući i stolice ukoliko ih imaš, a zatim prebriši podove. Ako nemaš posebno sredstvo za podove pomešaj vruću vodu, malo praška, sirće i limun. Za baš prljave podove možeš dodati malo (1 čep) sredstva na bazi hlora kao što je domestos. 

#2 Brzo sređivanje – 15 minuta do čiste sobe

Tvoja spavaća soba bi trebalo da bude tvoje utočište, mesto gde na kraju dana legneš i zaboraviš na brige. Međutim, brzo se pretvori u ostavu u koju se ne osuđuješ da ulaziš ako ne moraš. Za sređen i čist prostor ne treba više od 15 minuta svakodnevnog rada. Šta je ono što možeš na brzinu svakoga dana uraditi da bi tvoja soba bila uredna?

Evo liste:

  • Pokupi svu odeću sa stolica, kreveta, poda. Prljavu odeću odmah odloži u korpu za veš, a čistu ubaci u ormar. (2 min)
  • Sve papire, istrošene stvari i druge otpatke odmah baci, a zalutale stvari koje ne pripadaju sobi vrati na svoje mesto. (2 min)
  • Nemesti krevet. (1 min)
  • Usisaj celu sobu. (5 min)
  • Prebriši prašinu. (2 min)
  • Složi knjige, šminku, punjače i sve stvari sa komoda i stavi ih na odgovarajuće mesto. (3 min)

Nije teško, zar ne? Nek ti ovo postane rutina, kako bi tvoja soba bila tvoje utočište.

#3 Čišćenje šminke

Da li znaš da se pored četkica i puder i senke mogu dezinfikovati? Evo par trikova za efikasno i detaljno čišćenje šminke:

  • Sa svih četkica najpre ukloni ostatke šminke papirnim ubrusom. Operi ih tako što ćeš na dlan sipati malo dečijeg (baby) šampona i nakon toga uroniti sve četkice u šampon i protrljaj ih. Isperi pod mlazom tople vode. Vrhove četkica naprskaj alokoholom. Ostavi ih da se dobro osuše na peškiru, nemoj ih pritiskati i previše cediti. 
  • Sa svih praškastih površina (rumenilo, senke, bronzer) ćeš ukloniti bakterije i štetne ostatke ukoliko običnim pamučnim tuferom laganim pokretom prebrišeš sloj sa vrha.
  • Naprskaj malo alkohola u tvoj puder i kreme. Alkohol se brzo suši i isparava i neće ih oštetiti, a potpuno će ih dezinfikovati.

Uživaj u čistoj i urednoj sobi!

🖐🏻

Dok ti sređuješ sobu i vodiš računa o higijeni i pre svega svom zdravlju, neko mora da ode u nabavku ili da prošeta ljubimca. Ukoliko ti je potrebna pomoć u tome, Uradi – zaradi je tu za tebe, da te poveže sa pouzdanom i zdravom osobom iz tvoje okoline i to besplatno. Možeš poručiti uslugu nabavke iz marketa/apoteke ili šetanje psa. Poruči ovde https://uradi-zaradi.rs/samoizolacija-vasa-briga-nasa ili pozovi naš call-centar na 0631321233 radnim danom od 9 do 17h. 

Postavi komentar