Sredi i uredi – dnevna soba

Dobrodošao u prolećnu sezonu čišćenja. To je ono čuveno doba godine kada širom otvoriš svoje prozore da uđe prolećno svetlo i primetiš sloj prašine i prljavštine koji se nakupljao tokom čitave zime. Najviše vremena si proveo u dnevnoj sobi i ona bi trebala da bude opuštajuće mesto za okupljanje tvoje porodice, pogotovu sada u izolaciji. Odlučio si da kreneš u akciju ali ne znaš šta ćeš pre. Bez brige, tu je spisak i za detaljno i za brzo čišćenje dnevne sobe.

#1 Detaljno čišćenje dnevne sobe

Dnevna soba je ponekad soba za opuštanje, ponekad može biti kuhinja ili spavaća soba, a i dečija soba.. Samim tim kada nju sređuješ to je kao da sređuješ celu kuću. Dobro je onda biti detaljan i očistiti je od poda do plafona, a evo i kako ⬇

1⃣ Prvo pravilo – kreni od najviših površina jer će prašina padati, pa nemoj sebi dodatno otežavati. 

  • Zalutala odeća – Pokupi zalutalu odeću iz dnevne sobe i ukloni je.
  • Posuđe – Čaše, tanjire i drugo posuđe koje se nađe u dnevnoj sobi vratii u kuhinju.
  • Igračke – Ukoliko imaš decu neizbežno je preskakanje igračaka na podu, nađi veliku kartonsku kutiju i tu odloži sve igračke neka budu u jednom uglu sobe.
  • Brisanje prašine – Prebriši prašinu sa televizora i svih ravnih površina u dnevnoj sobi. Koristi asepsol ili neko drugo sredstvo za dezinfekciju.
  • Knjige – Ukoliko imaš kućnu biblioteku, vreme je za brisanje knjiga. Na knjigama se skuplja velika količina prašine, možeš koristite maramice za brisanje kako ne bi naštetio knjigama sredstvom.
  • Zavese – Skini i operi zavese.
  • Prozori – Koristi pamučnu krpu za brisanje prozora i sredstvo za staklene površine, a krpu od mikrovlakana i toplu sapunsku vodu za brisanje prozorskih okvira i otvora.
  • Brisanje figurica – Stavi na jedno mesto sve ukrasne figure, ramove, slike i druge sitne predmete i prebriši ih asepsolom ili nekim drugim sredstvom za dezinfekciju.

⚠Ne zaboraviti daljinski upravljač – prebriši ga dva puta i nađi odgovarajuće mesto za njega u sobi kako se ne bi stalno gubio. Odredi mesto za svaku stvar u sobi. ⚠

  • Usisavanje -Kada si oslobodio pod vreme je za usisavanje. Pomeri nameštaj, kauč, fotelju i usisaj svaki ćošak svoje dnevne sobe.
  •  Podovi – Prašina više nema odakle da padne tako da možeš preći na podove. Prebriši pod, koristi toplu vodu i dodaj joj sredstvo na bazi hlora i malo praška. Možeš koristiti i sirće za dezinfekciju.

#2 Brzo čišćenje dnevne sobe – 15 minuta do čiste sobe

Pronalaženje brzog i efikasnog načina za čišćenje dnevne sobe je važno, naročito kada se gosti najave pola sata pre dolaska ili omiljena serija počinje uskoro. Ako ne znaš na šta da se fokusiraš kada si u žurbi sledi ove korake 🔻

  •  Uzmi veliku kartonsku kutiju, stavi je na sredinu sobe i u nju ubacuj sve stvari koje ne pripadaju dnevnoj sobi, koje ćeš kasnije rasporediti na pravo mesto. (2min)
  • Igračke, časopise, daljinski upravljač i druge sitnice koje se premeštaju sa jednog na drugi kraj dnevnog boravka skupi i stavi na odgovarajuće mesto koje mu pripada. (3min)
  • Istresi jastuke i prekrivače. (2min)
  • Usisaj sobu idući od ugla sobe prema vratima. (4min)
  • Prebriši sve površine na kojima se sakupila prašina. (4min)

Super tirk – Ako ti se kosa diže na glavi od prašine koja se skuplja samo 5 minuta nakon brisanja, koristi omekšivač za veš.  Omekšivač pomešaj s vodom i umoči krpu kojom ćeš brisati prašinu. Zahvaljujući ovom lakom triku, prašina se više neće skupljati na sjajnim površinama. 💯

  💎 Zlatno pravilo kod brzog čišćenja – ne pokušavaj previše uraditi, umesto toga fokusiraj se na problematične delove (velike količine dlaka na podu, pretrpan sto, prašina na tv komodi). 💎

#3 Trikovi za uređivanje

⭐ Ovoga puta prenosimo ti super trikove od Jovane Jovanović za uređivanje dnevnog boravka ⭐

Evo šta nam Jovana prenosi: U jednom trenutku je postalo moderno da nam čitavi stanovi i kuće budu u dve do tri boje, i to jedno vreme jeste bilo i zabavno i fotogenično. Ako je nekada falilo slaganja boja, sada bih rekla da više fali života, boja, teksture. Zato evo nekih mojih saveta za ovu godinu, naročito sada kada smo upućeni na svoje domove pa možemo od onoga što već imamo da pravimo nešto novo.

  1.  Izvadi bakin milje koji ti leži u ostavi, ofarbaj ga, stavi ga na svoj tanki tv, malo ludih retro vibracija.
  2.  Ispleti nešto za zid! Tutorijala na internetu je beskrajno mnogo, a nikakva specijalna veština ti nije potrebna- dovoljno je da imaš neki konac i štapić na koji ćeš okačiti svoju rukotvorinu.
  3.  Promeni raspored u stanu, osećaćeš se kao u totalno drugom prostoru, sigurna sam da će ti prijati u ovim danima.
  4. Išaraj zid u apstraktne fleke, tufnice, linije, igraj se sa bojama i oblicima, možda ti se na kraju svoja umetnina više dopadne od bilo koje tapete. 🙂

Ako voliš uređenje enterijera i DIY, pogledaj čime raspolažeš trenutno u kući i potraži tutorijal na internetu, sigurna sam da ćeš dobiti puno ideja koje ti mogu ispuniti dane kod kuće.

👉 Vreme u izolaciji brže prolazi uz ćiščenje, uređivanje i neki koristan rad, a ukoliko ti je potrebna pomoć oko nabavke, Uradi – zaradi je tu za tebe, da te poveže sa pouzdanom i zdravom osobom iz tvoje okoline i to besplatno. Možeš poručiti uslugu nabavke iz marketa/apoteke ili šetanje psa. Poruči ovde https://uradi-zaradi.rs/samoizolacija-vasa-briga-nasa ili pozovi naš call-centar na 0631321233 radnim danom od 9 do 17h. 👈

Postavi komentar