Alati koje bi svaki dom trebalo da poseduje

Kvarovi u domu su veoma iritantna pojava koja je nažalost neizbežna. Budući da se oni mogu javiti u bilo kom trenutku, u bilo kom delu kuće ili stana, predstavljaju veoma veliku nepogodnost koja može biti izuzetno iritantna, pokvariti planove i izazvati stres. 

Ukoliko u domu posedujete osnovni alat koji može pomoći pri saniranju manjih šteta, možete brže i lakše i sami sanirati osnovne kvarove. Naravno, za mogućnost sanacije, trebalo bi da znate kako da na bezbedan i efikasan način rukujete alatom.

Narodna poslovica glasi “bez alata nema ni zanata”, a mi se sa njom u potpunosti slažemo. Istražili smo umesto vas, a u nastavku teksta predstavljamo vam alate koje bi svaki dom trebalo da poseduje. 

Kvalitetan set odvijača - šrafcigeri različitih dimenzija su veoma važni

Odvijači, odnosno šrafcigeri kako se kolokvijalno nazivaju, su ručni alat koji se koristi za zavijanje, odnosno odvijanje šrafova. Postoji veliki broj vrsta odvjiača koji se razlikuju po dimenzijama, nameni i obliku vrha, prema čemu se oni najčešće i klasifikuju. 

Kao što smo ranije pomenuli, najčešće vrsta odvijača su odvijači sa zvezdastim, krstastim ili ravnim vrhom. Međutim, postoji posebna vrsta odvijača koja se koristi za ispitivanje faze kod električnih instalacija koji su, u narodu, poznati pod imenom glimerica.

Odvijači se proizvode od najrazičitijh materijala kao što su drvo, plastika ili metal. Setovi kvalitetnih odvijača su veoma korisna stvar koja je ujedno i laka za upotrebu pa vam savetujemo da ga, ukoliko već nemate jedan, što pre nabavite.

Električna bušilica - električni alat koji će vam olakšati život

Bušilica je se ubraja u najpopularnije električne alate jer je, pored svoje efikasnosti, veoma laka za upravljanje. Naime, ona se sastoji od statičnog dela napravljenog od plastike dok se njen vrh menja u zavisnosti od materijala na koji vrši pritisak, a kako bi bezbednost, kao i kvalitet samog rada bušili, u svakom trenutku bili na najvišem nivou, važno je da uvek koristite burgije visokog kvaliteta.

Električni alat je veoma korisna stvar koja nam olakšava da brzo, efikasno i lakoćom vršimo obradu ili izmenu nekog materijala. Međutim, upravo zbog snage koju ovaj alat poseduje je veoma važno da dodatn povedemo računa o bezbednosti kada ga koristimo. 

Kao što samo ime govori, bušilica se najčešće koristi kako bi se napravilo udubljenje u određenom, čvrstom materijalu poput kamena, betona ili drveta najšešće sa ciljem povezivanja nekog drugog elementa za taj materijal.

Čekić - osnovni deo deo svakog alata

Prema rečima raznih majstora širom sveta, greh je pričati o alatima a ne pomenuti čekić. Ova alatka je jedna od najstarijih na svetu, a njeni prvi oblici datiraju čak iz vremena praistorije.Njegova svrha je da jakim udarcima pomeri i deformiš predmete, a najčešće se primenjuje za razbijanje predmeta od različitih materijala ili za zakucavanje eksera. 

Koncept ovog alata je nakon svih ovih godina ostao u suštini isti, jedine stvari u kome se razlikuju savremeni čekići od čekića iz antičkih vremena su u izradi i veličini.

Danas imamo veliki broj različitih vrsta čekića, a najpoznatiji su: varilački, zidarski, drveni, malj, macola i tapetarski čekić, pored mnogih drugih.

Klešta - alat sa širokom primenom

Nastanak klešta se vezuje za broznano doba i razvoj veština obrade metala. Naime, mnogi istoričari smatraju da su ih izumeli ondašnji kovači kako bi lakše prebacivali užareno gvožđe sa jednog mesta na drugo.

Danas, klešta predstavljaju jedan od najupotrebljivijih, osnovnih delova svakog alata kojima mogu rukovati i profesionalci ali i amateri. Ona su napravljena od visoko kvalitetnih metala a njihove ručke su napravljene ili obložene materijalom koji ne provodi struju, kako bi se smanjio rizik od povrede pri radu sa elementima koji su povezani sa električnom energijom.

Postoje različite vrste klešta koje se razlikuju po svojoj nameni i obliku, a najčešći tipovi klešta su: 

 • Špic klešta,
 • Papagaj klešta 
 • Sečice 
 • Klešta za cevi
 • Kombinovana klešta

Bezbednost uvek mora biti na prvom mestu

Kada je reč o radu sa alatima, ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važno da se njima koristitte na bezbedan način i da ga, nakon korišćenja, odložite na bezbedno mesto van domašaja dece, kako bi se postarali da je bezbednost u svakom trenutku na najvišem nivou.

Nadamo se da ste, nakon čitanja ovog teksta, stekli nešto jasniju sliku kada je reč o osnovnim vrstama alata i njihovoj upotrebi. Nadamo se da će vas baš ovaj tekst inspirisati da naučite i da koristite neke od njih, a ukoliko mislite da niste spremni na taj korak, savetujemo vam da, u tom slučaju, potražite pomoć profesionalaca.

Komentari

 • majstor

  11/04/2021

  odlican tekst.Moj alat je force alat. profi alat za profi majstore 🙂 da ne ispadne da se hvalim

  reply

Postavi komentar