Korak po korak do čiste kuhinje!

Kuhinja je jedan od najkomplikovanijih delova kuće kada je čišćenje u pitanju, što zbog veličine, što zbog mnogo različitih elemenata u njoj. Ipak, ono što je najteže kada je ovaj posao u pitanju jeste ODAKLE POČETI?

Zato smo odlučili da ti damo ovaj kratak vodič za najbolji redosled čišćenja kuhinjskih elemenata, a vodič je kreirala jedna domaćica 🙂

Pa da krenemo:

#1

Raščisti svo prljavo suđe

Složi ga u mašinu za sudove ili ga jednostavno operi i obriši i skloni na mesto.

#2

Skloni sve stvari koje su zalutale u kuhinju

Papire, igračke, ukrase,… Za početak ih stavi u jednu korpu da ne gubiš vreme, pa raspremi kasnije ili sutradan.

#3

Naprskaj radnu ploču i ploču šporeta sredstvom za odmašćivanje

Najpre posklanjaj sve stvari koje stoje na radnoj ploči i vise na zidovima – začine, šećer, kafu,… Kada napršćeš sredstvo na elemente, ostavi sredstvo da deluje 10ak minuta, a za to vreme pređi na sledeći posao:

#4

Isprazni ceo frižider

Pobacaj svu hranu kojo je istekao rok trajanja. Frižider probaj da očistiš od vrha do dna koristeći samo vodu i sodu bikarbonu. Ne želiš hemikalije pomešane sa namirnicama, a ni bilo kakav nepotreban miris u frižideru. Zatim vrati namirnice, lepo ih organizuj, a ako ti treba savet kako, o tome smo pisali OVDE.

#5

Skini paučinu i prašinu sa vrha visećih elemenata

Slobodno sve neka pada po podu i elementima jer još uvek ništa od toga nije očišćeno.

#6

Odmasti mikrotalasnu i prebriši gornje viseće elemente

Najpre uzmi vlažan sunđer i stavi ga na 2 minua u mikrotalasnu da se zagreje. Zatim prebriši magičnom krpom vratanca, kvakice i stakla na gornjim visećim elementima kuhinje. Takođe, prebriši i zidne pločice oko elemenata. Kada se sunđer malo ohladi, prebriši unutrašnjost i spoljašnjost mikrotalasne.

#7

Obriši radnu površinu i ringle

Sada kada je sredstvo iz #3 koraka na ovim elementima odstajalo, možeš prebrisati i uglancati sve ove horizontalne površine.

#8

Obriši sve vertikalne površine

Sada obriši sve vertikalne površine, frižider i šporet spolja, mašinu za sudove. Zatim obrišite ormariće i donje viseće spolja.

#9

Oribaj sudoperu sredstvom za čišćenje

Koristi vruću vodu za dezinfekciju i ispiranje sredstva za čišćenje koje koristiš za ovaj posao. Možeš koristiti i domestos.

#10 Izbaci smeće

Izbacite svo smeće i reciklažu i obriši kantu za smeće spolja. Ukoliko kanta za smeće neprijatno miriše, operi je u kadi u kupatilu. Možeš je oprati srestvom za pranje sudova.

#11

Obriši pod kuhinje

Najpre usisaj pod da se oslobodiš svih mrvica i dlaka, a zatim ga obriši krpom. Naša preporuka jeste da umesto džogera uzmeš veliku mokru krpu i ručno prebrišeš pod. Tako ćeš sa sigurnošču ukloniti sve prljavštine i kuhinja će prodisati.

Nadamo se da smo pomogli. Ukoliko ispratiš ove korake ovim redosledom sigurni smo da će ti čišćenje kuhinje biti manje naporno. Držimo ti palčeve i javi nam koliko vremena ti je sačuvao ovaj priručnik. 🙂

A mi imamo i način da ti maksimalno uštedimo vreme i živce. Naruči generalno čišćenje kuhinje u koje spada i unutrašnjost svih ovih elemenata, kao i rerna i zidne pločice. Generalku kuhinje od 5 sati poruči po ceni od samo 2,500 rsd i neka kuća prodiše. Da poručiš pozovi nas na 063 132 1233 ili popuni formu:




    Lokacija *

    Komentari

    • Invekta

      10/08/2019

      Najbolji je savet angažovati ženu ili firmu koja radi održavanje i čišćenje objekata (tz. facility managementi). Oni rade redovno čišćenje, iamju iskusne radnike, upotrebljavaju kvalitetna sredstva za čišćenje, tako da i kuhinju i ostale prostorije mogu mnogo brže i kvalitetnije da očiste i srede. Danas se brzo živi, ponekad se nema vremena za sve.

      reply

    Postavi komentar