Kako da spasim cveće od mace?

Imati macu u stanu ili kući je iskustvo puno blagodeti. Uvek je tik uz vas šta god da radite, sve mora da pronjuška i odobri, da vas podseti kada je vreme ručku, kao i da se potrudi da ne zakasnite na posao.

Svi znamo da su mace poprilično svojevoljna bića i da im je teško nešto zabraniti. Možda će se truditi da ne rade ono što ne volite dok ste tu, ali čim ostanu same, pojuriće ka nestašlucima.

Jedna od stvari oko kojih se gazde i mace najčešće ne slažu jeste čemu služe biljke u kući i kome su namenjene. Većina ponosnih vlasnika mačaka sa kojima sam pričala mi je reklo: “Pozdravi se sa cvećem sada kada imaš macu.”

To mi je bilo teško da prihvatim, s obzirom da već godinu dana unazad intenzivno gajim biljke u stanu i zaista mi je stalo do njih. Primetila sam da se moja maca često mota oko cveća, ulazi u saksije, a najviše voli da iskopa zemlju. Naravno, uvek je sprečim u tome kad sam tu i potrudim se da objasnim da to nije za nju, ali najčešće se dešava da zemlju iz saksije nađem na podu tek kada dođem kući sa posla ili se probudim ujutru.

Šta uraditi?

Prvo što mi je palo na pamet jeste da redekorišem stan, tako što ću naći način da biljke stavim visoko gde se mačka neće popeti ili tako da saksije vise sa plafona. Neke od tih dekorativnih ideja možete naći ovde. Ali, postoji i ona druga strana mene, koja se buni: “Zašto ja to da radim zbog mace, stan je moj i izgledaće onako kako ja hoću!” Mada, ako pitate moju macu, nisam sigurna čiji je stan.

Umesto da redekorišem stan koji sam već sredila po svojoj volji, odlučila sam malo da se informišem o tome da li ovaj problem imaju i drugi i kako se bore sa tim.

Evo nekoliko stvari koje sam našla, a neke od njih i probala. Meni su pomogle, jer sada držim cveće gde ja hoću i ne moram da razmišljam šta ću zateći kada uđem u kuću. Nadam se da će i vama biti korisne kao što su bile meni.

Prozirna folija

Uzmite prozirnu foliju i obmotajte oko cveća (ako imate buket u vazi) ili stavite preko zemlje u saksiji. Mačke mrze da hodaju po takvom materijalu i bežaće od vaših saksija. Postoji mogućnost da se naviknu da se ne prebližavaju saksijama, toliko da ćete posle samo skinuti foliju i sve će biti u redu.

Nešto lepljivo

Stvari poput samolepljive trake ili samolepljivih stikera će definitivno držati vašu macu podalje od cveća. Mace mrze kad im se lepi pod nogama.

Kora od pomorandže

Ispostavlja se da mace nikako ne vole miris pomorandži, pa ako stavite koru od pomorandže u saksiju, verovatno će se maca sklanjati. Ako još uradite to na ovako dekorativan način, spojićete lepo i korisno.

Mačija trava

Nabavite travu za mačke. Možete je kupiti u pet centru i vaša maca će obožavati da je gricka. Ako bude imala zeleniš koji sme da gricka kad god poželi, verovatno će imati razaumevanja za ostalo zelenilo koje ne treba da dira. Nisam probala ovo, ali definitivno ovih dana planiram da nabavim, jer mi je prijateljica koja ima macu 3 godine toplo preporučila.

Dekorativno kamenje

Možda niste primetili, ali mačke su često mnogo više zainteresovane za kopanje zemlje u saksiji nego za samu biljku. Tako da je jedno od rešenja poređati teško ukrasno kamenje oko cveća u saksiji, tako da maca ne može da kopa. Uskoro će zaboraviti da tu ima nečeg interesantnog za nju.

Aleva paprika sa vodom

Zvuči čudno, ali se ispostavilo da je ovo jedan od najefektivnijih načina da odbijete macu od cveća. Pomešajte kašičicu aleve paprike u malo vode i sipajte u sprej bocu. Ako vaše cveće ima svetle plodove, naravno da ne želite da ga obojite u crveno, ali umesto da ga celog naprskate, dovoljno je da unutrašnjost svakog cveta prsnete po malo ili samo iscedite nekoliko kapi i vaša mačka će izgubiti ineteresovanje za cveće. U mom slučaju ovo radi najbolje od svih metoda.

A Vi? Kako se Vi borite da održite harmoniju između mace i kućne bašte? Da li imate neke druge metode? Ili ste probali neke od ovih? Pišite u komentarima. Što više, to bolje.

Postavi komentar