8 kreativnih ideja za farbanje jaja koje će vaši ukućani obožavati

Bliži se Vaskrs, a sa njim i tradicionalno farbanje jaja. Da li koristimo svake godine iste tehnike farbanja, ili uvek težimo nešto da promenimo, to je izbor svakog od nas. Ukoliko ove godine želite da ispoljite kreativnost i obradujete ukućane novim šarama, evo nekoliko zanimljivih i lepih tehnika:

1. Dekupaž jaja

Potrebno je da imate belu akrilnu boju i salvete sa motivima koje želite da se nađu na jajima. Obojite skuvana jaja najpre belom bojom, zatim ih osušite fenom ili ih ostavite da se sama osuše, a u međuvremenu iskružite motive sa salveta. Zatim prislonite isečeni motiv i predjite preko njega bezbojnim lakom.

2. Indigo jaja

U plasičnu kutiju naspite vodu sobne temperature. U vodu sipajte lak za nokte. Što više sipate laka, jaja će biti tamnija i pokrivenija. Promešajte štapićem lak u vodi. Spustite jaje u vodu (noseći rukavice) i zavitlajte njime nekoliko puta. Izvadite jaje iz vode i stavite ga da se suši na nidlama (kao na slici).

3. Metalik jaja

Naprskajte jaja akrilnom sprej bojama, metalik nijansi. Kada su suva, uzmite beli flomaster koji se ne razmazuje i isctajte šare kao na slici.

4. Jaja sa šljokicama

Pomešajte šljokice sa bezbojnim lepkom (lepak može biti razblažen vodom), a zatim ga četkicom nanesite na jaje u oblicima koje želite. Ukoliko želite tufnice, možete i prstima da ih napravite.

5. Mrvice za kolače

Jaje namazano lepkom uvaljajte u posudu sa mrvicama. Kao na slici.

6. Jaja sa cvetnim motivima

Ovo je jeadn og klasičnih načina kako šaramo jaja. Međutim, da li ste ikada osim trava probali da koristite cveće? Cvet se prisloni na jaje i omota se svilenom čarapom. Zatim se farba u bojama za jaja ili lukovini.

7. Mozaik jaja

Jaja koja su vam pukla pri farbanju možete iskoristiti da ukrasite druga jaja. Najbolje je ako imate bela jaja, na njih nanesite slomljene ljuste ofarbanih jaja a zatim premažite lepkom.

8. Nebojena jaja

Ako imate jaja lepih svetložutih nijansi, umesto da ih farbate bojom, samo ih skuvajte, a onda belim flomasterom koji se ne razmazuje iscrtajte linijice kao na slici. Jaja će izgledati veoma nežno.

Postavi komentar