Veliki korak za tebe, veliki i za prirodu!

Priroda trpi, a ti stojiš i gledaš? Ne moraš više tako da se osećaš. Uz male promene u svakodnevici i ti možeš da postaneš ekološki svestan. Evo nekoliko ideja šta možeš da uradiš, da postaneš eko-ekspert i zaštitnik životne sredine 🙂

1. Recikliraj

Stotine godina će proći dok se ne razgradi najobičnija plastična kesa. A staklo se nikada neće ni razgraditi.

Ova informacija te pogađa?

To znači da je vreme da počneš da recikliraš. Za početak, da li si znao da se možeš prijaviti, u okviru opštine na kojoj živiš da ti gradska čistoća odnosi reciklažu svake nedelje?

Prvo uradi to, a ukoliko ti treba dodatna pomoć oko odlaganja i pripreme otpada za reciklažu, možeš pronaći osobu preko Uradi-zaradi da ti pomogne.

2. Smanji upotrebu plastike

Plastika se najčešće razlaže do mikroplastike i bačena može ući u lanac ishrane – npr. ribe je konzumiraju kao hranu i to dalje ide do drugih životinja i naših trpeza.

Ova informacija te pogadja ?

Da li si znao da većina plastike završi na deponijama, u rekama, po gradu i pored puteva? Zato kad kupuješ nađi joj zamenu u vidu staklenih posuda i tetrapaka ili smanji kupovinu proizvoda pakovanih u plastiku – bićeš zdraviji i priroda će biti srećnija!

3. Nosi ceger u prodavnicu

Iako je počela naplata plastičnih kesa u supermarketima, to nije doprinelo smanjenju korišćenja istih – kupci ih i dalje masovno uzimaju. Njih je teško reciklirati i jako ružno izgledaju kada vise sa drveća i vetar ih raznosi po ulicama. Oko dve milijarde kesa biva iskorišćeno i bačeno na godišnjem nivou u našoj zemlji. Ukoliko ti se čini nemoguće da se potpuno odrekneš kesa, možeš ponovo upotrebljavati i te koje imaš!

4. Nabavi staklenu flašu za vodu

Ostavi je kući ili na poslu, a možeš je i nositi sa sobom i puniti. PET ambalaža, posle nekog vremena, pogotovo na suncu, ispušta otrovne materije u vodu, pa će staklena flaša biti odlična zamena, jer je potpuno sigurna za upotrebu. Pićeš više vode i imati lepšu kožu!

5. Kupuj na pijaci ili zdravoj hrani (podrži domaću proizvodnju )

Ovo su mesta na kojima hrana nije upakovana, već dolazi u papiru ili je jednostavno možete ubaciti u torbu i izbeći probleme iz supermarketa. Ponesi svoje ambalaže i kutije u koje ćeš lako spakovati sve vrste hrane.

Ukoliko ti je potreban neko da umesto tebe ide u eko-nabavku i obavi eko-čišćenje angažuj jednog od naših izvršilaca ! 🙂

Da bi aktivirao opciju pravilnog eko-održavanja ili eko-nabavke potrebno je da poručiš zadatak pod kategorijom Poslovi po kući: Čišćenje, peglanje i u tekstu zadatka naznačiš oko čega tačno ti treba pomoć. Zatim ćemo ti se javiti na email kako bismo dogovorili sve potrebne detalje i krenuli što pre u selekciju najboljih kandidata iz tvoje najbliže okoline.

Postavi komentar