#34 Top 8 načina farbanja Uskršnjih jaja

Dosadile su ti obične boje za farbanje jaja i ove godine želiš da isprobaš neki novi način? Uradi zaradi tim ima zanimljive predloge za ukrašavanje Uskršnjih jaja.

#1 Svila

(Selena Vulović)

 

Pripremi stare svilene stvari iz kuće (kravate, maramice itd) i umotaj jaja u komade svile. Kada jaje umotaš u svilu potrebno je preko svega staviti neko obično belo platno. Zaveži platno a umotana jaja stavi u šerpu sa vodom i dodaj četvrtinu šolje sirćeta. Posle 20 minuta kuvanja, izvadi jaja i ostavi na peškiriću da se hlade. Nakon toga ih odmotaj – čeka te divno izenađenje.

#2 Crno vino

(Tanja Rakita)

 

Jaja, najbolje bela, koja su stajala na sobnoj temperaturi, stavi u šerpu (ako su direktno iz frižidera, pući će), nalij ih crnim vinom da budu skroz pokrvena i ostavi 10 minuta da odstoje. Zatim stavi šerpu da se zagreje dok ne provri i kuvaj petnaestak minuta. Skloni sa vatre, poklopi i ostavi nekoliko sati da se sve ohladi (može i preko noći) i da se na jaja “zakače” kristali iz vina. Jaja pažljivo izvadi i osuši.

#3 Kurkuma

(Dragana Gordić)

 

Za 3 jajeta i 7,5 dl vode koristila sam dve supene kašike začina. Kao i kod ostalih prirodnih boja – pomešaj začin, vodu i kašiku sirćeta i malo soli. Potopi jaja, zagrej vodu do ključanja i skuvaj jaja kao što ih i inače kuvaš. Kurkuma mnogo brzo boji pa će jaja najverovatnije biti obojena čim budu skuvana. Kada se jaja potpuno osuše, izmaži ih uljem da lepše sijaju.

#4 Dekupaž tehnika

(Stefan Kuljanin)

 

Sa salveta iseci slike koje ti se sviđaju. Nakon toga odvoji samo površinski sloj. Sloj lepi na već skuvano jaje. Za lepljenje možeš da koristiš belance od jajeta. Slike možeš da lepiš i na već ofarbana jaja. Budi kreativan i pusti mašti na volju.

#5 Vosak

(Jelena Joksimović)

 

Najlepša jaja kod nas, u Bosni, su jaja šarana voskom. Najpre ih crtamo olovkom pa kasnije te šare podebljavamo voskom. Na dan farbanja ih samo staviš u farbu i standardno bojiš. U vodi se vosak skine a ostane šara 😊

#6 Tempere

(Dušan Cemović)

 

Kad sam bio mali, najviše sam voleo da vaskršnja jaja bojim temperama i to u boje omiljeniih fudbalskih klubova – Crvena Zvezda i Atletiko Madrid.

#7 Lukovina

(Dragana Jovčić)

 

Kada sam bila dete, omiljena aktivnost mi je bila da, na Veliki Petak, rano ujutru sa sestrom idem da prikupljam biljčice različitog oblika (njihove listove) za kasnije farbanje jaja. Kada ih sakupimo, onda kombinujemo različite oblike da napravimo najzanimljivije šare. Ubacujemo ih u tanke čarape i kuvamo u lukovini (ljubičasti i obični luk). Nakon toga sam lepila šljokice i na taj način dodatno ukrašavala jaja.

#8 Markeri

(Aleksandra Marković)

 

Ovo je praznik kom se veoma radujem jer mogu da se poigravam sa idejama sa Pinteresta. Na pijaci uvek kupujem bela jaja jer je po njima lakše crtati flomasterima. Takođe, uvek pokušam da nađem i neki detalj, poput perja od kokoške, koji bih mogla da nalepim na jaja. A onda, kada su jaja skuvana – kreće magija. Možeš crtati sve od tufnica, preko tragova zečijih šapa do linijica. Moj izbor su zlatan i srebrni marker koji se mogu naći u knjižarama.

Želimo ti srećne Uskršnje praznike!

Ukoliko želiš da se više vremena posvetiš sebi, imaj na umu da ti Uradi-zaradi može takođe pomoći! Angažuj pouzdanu i pedantnu osobu za mesečno čišćenje stana i rastereti se.

Postavi komentar