Turista u svojoj zemlji – top 10 destinacija u Srbiji

Da li si ikada razmišljao da godišnji odmor provedeš u svojoj zemlji? Ne mislimo naravno da ostaneš kući, već da more zameniš planinama, jezerima, rekama i svim prirodnim kao i kulturnim lepotama koje Srbija nudi. 🇷🇸

S obzirom da su sada putovanja u inostranstvo pod velikim znakom pitanja, zašto uopšte vagati da li ići ili ne, kada alternativa postoji – i to ne jedna! Mi ti donosimo spisak od čak 10 top destinacija u Srbiji koje možeš posetiti.

#Zašto biti turista u svojoj zemlji?

Evo par prednosti:

📌 blizu je

📌 jeftinije je

📌 možeš obići više mesta o jednom trošku

📌 čak i da nemaš odmor, možeš negde “skoknuti” za vikend

📌 možeš uživati u domaćoj tradicionalnoj hrani a da je ne spremaš sam

📌 ne brineš o zdravstvenom osiguranju

📌 pomažeš domaću privredu

📌 pričaš svoj jezik i lakše možeš ostvariti nova poznanstva

#Gde otići?

1. Prirodni rezervat – Uvac

Odlična destinacija za vikend putovanje. Kanjon reke Uvac je poznat po uklještenim meandrinma koji su nastali probijanjem reke kroz krečnjačke stene. Od reke su nastala 3 jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Iznad Uvačkoj jezera se nalazi najlepši vidikovac Morava iznad koga se pruža fantastičan pogled i gde možeš napraviti najinstagramičnije fotke.

▪ Možeš se provozati čamcem po meandrima.

▪Uzeti prenoćište u nekoj lokalnoj brvnari.

▪ Probati domaću hranu u drvenim restoranima pored jezera.

▪ Ili jednostavno obilaziti divnu prirodu, na tebi je izbor.

2. Srebrno jezero

Na nešto više od 100km udaljeno od Beograda, ovo jezero je poslednjih godina postalo jako popularno izletište. Kupanje, šetnje pored jezera, vožnja pedalinom, popularna diskoteka, akva park- izbor  je veliki. Smeštaj ćeš lako naći u nekom od hotela ili privatnom smeštaju, a možeš se odlučiti i za krstarenje brodom Silver star koji te vodi da vidiš Golubačku tvrđavu, Ramsku tvrđavu, kao i ušće reke Pek.

3. Krupajsko vrelo

Ovo izvorište, koje na površini stvara Kraško jezero, te vodi u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha. Lekovite vode termalnog izvora se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela. Prava eko oaza. Nalazi se u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke, između sela Milanovac i Krupaja. Može se pristupiti asfaltnim putem a još nešto što će te oduševiti je hrana homoljskog kraja- homoljsko jagnje, sir i kačamak.

4. Lazarev kanjon i Borsko jezero

Kanjon Lazareve reke je najduži i najdublji kanjon u istočnoj Srbiji. Ovaj kanjon predstavlja pravu misteriju. Ima veliki broj strmih i stenovitih litica pa zbog toga nije potpuno istražen. Do sada je otkriveno veliki broj pećina (čak 70) i jama. Najpoznatije su Lazareva i Zlotska pećina. Sa svih strana je kanjon okružen stenama, masivom planine Južni Kučaj i istoimenom rekom. Lazarev kanjon je dom retkih biljnih i životinjskih vrsta. Nalazi se u istočnoj Srbiji u blizini Bora i ako se uputiš u taj deo Srbije ovaj kanjon ne smeš preskočiti. Takođe na 17 kilometara od Bora nalazi se prelepo Borsko jezero čija  voda leti doseže temperaturu od 25 stepeni. Tu su uređene plaže, staze za šetnju, sportski tereni i brojna privatna odmarališta.

5. Etno selo Tiganjica

Kula vetrenjača, selo opasano ciglom i crepom, a unutra mini zoo vrt sa srnama, ukrasnim kokama, patkama, konjima, restoran sa posebnim stilom, pa još i dečije igralište. Zvuči primamljivo zar ne? Ovo etno selo će ti pružiti oazu mira i imaćeš utisak kao da je vreme stalo. Tu je etno muzej i tipična banatska hrana: od gulaša, čvaraka, domaće žute supe do specijaliteta od divljači. Možeš boraviti u nekoj od dvokrevetnih i trokrevetnih etno soba koje su unikatne i oslikavaju prošlo vreme. Tiganjica se nalazi na putu Beograd-Zrenjanin. U blizini je Carska bara, Kaštel Ečka i grad Zrenjanin.

#Top 10

Ostalih 5 su svima dobro poznata, u zavisnosti da li voliš planinu ili ravnicu, jezero ili šumu, urbano ili mirno mesto, izaberi šta ti prija, a mi ćemo samo ostaviti ovaj podsetnik ovde:

6. Vrnjačka banja

 •  urbano mesto sa pregršt zanimljivost, atrakcija poput mosta ljubavi, uređeno šetalište, lepi hoteli

7. Palićko jezero

 •  sjajno mesto za porodice, za uživanje u kupanju i suncu, botaničkoj bašti i zoo vrtu

8. Fruška gora

 •  planina koja se uzdiže na sred panonske ravnice puna jezera, manastiri, idelna i za spa vikend

9. Nacionalni park Tara

 •  ovde možeš uživati u šumama, poznatim vidikovcima, rekreaciji i domaćoj hrani

10. Stara planina

 • vodopadi, etno sela, priroda, potoci, kulinarski specijaliteti neke su od stvari koje privlače turiste baš na ovu planinu

✨ Želiš da se odmoriš i da ti istovremeno kuća blista? Ne brini se, to nije nemoguća misija! Pogledaj naše pakete i naruči odgovarajući pre putovanja. Putuj bez obaveza, a naši profesionalni saradnici će ti omogućiti da se vratiš u blistavo okruženje. ✨

⤵⤵⤵

Komentari

 • Nadja

  21/07/2020

  Ovog leta nam ne gine odmor u nasoj lepoj Srbiji. Za izlet sam odabrala Djerdapsku klisuru, a za uzivanje Spaintimo sa djakuzijem 🙂

  reply
 • Sasa

  26/08/2020

  Ovo leto sam zbog korone proveo u Beogradu, za deset dana uzivali smo u Spa Intimo apartmanu i obilazili najbolja mesta u Beogradu.

  reply
  • Jelena Joksimovic

   26/08/2020

   Hvala na komentaru, nadam se da će nekome biti koristan predlog 🙂 Nama zvuči sjajno! Veliki pozdrav od tima Uradi-zaradi

   reply

Postavi komentar