#46 Otputuj sam

Ćaos! Kao što znaš, naš tim svakog petka deli sa tobom predloge na razne teme iz svakodnevnog života sa ciljem da ti uštedi vreme.

Svi ponekad imamo potrebu da malo budemo sami, pobegnemo od grada i buke i odmorimo mozak tamo gde je čist vazduh, mir i tišina, a od zvukova se čuju samo povetarac i cvrkuti ptica.

Problem nastaje jer često ne znamo gde je to idealno mesto za nas. Tako da smo mi odlučili da pronadjemo par divnih destinacija umesto tebe.

Iako nas u većini slučajeva smara put, moramo priznati da ipak volimo putovanja.

Što se tiče putovanja, većinom se fokusiramo na mesta koja nam pruža inostranstvo i svet, a da nismo ni svesni koliko u stvari prelepih mesta postoji u Srbiji koja mogu poslužiti kao idealne jednodnevne destinacije koje možemo posetiti sami.

Mesta koja možeš posetiti sam

#1 Krupajsko vrelo

Predložio: Dušan Cemović

U istočnoj Srbiji, u podnožju planine Beljanice, nalaze se dragulji prirode kakvi se na prvu pomisao mogu naći samo u bajkama. U pitanju su Kraška vrela

Ako voliš prirodu, vodu, mirno mesto i dobru hranu Krupajsko vrelo je pravi izbor za tebe. Nalazi se između sela Milanovac i Krupaja, u podnožju Beljanice. Homolje je poznato još i kao ekološka oaza,

Izvorište stvara na površini kraško jezero. Plava boja čini mesto nestvarnim. Ne postoji reč kojom se može opisati idila Krupajskog vrela – ono se prosto mora videti. Tu je i izvorište lekovite vode koje upotpunjuje ovo prelepo mesto. Vrelo je okruženo šumom, a stazice koje vode do njega ukazuju da se može doći i kroz šumu.

download
images-250x183
download-1-250x178

#2 Đerdapska klisura

Predložila: Dragana Jovčić

Ako ti je potrebno malo da budeš sam, da pobegneš od gužve, da se odvojiš od sveta i razbistriš glavu idealno rešenje za tebe je Djerdapska klisura. Ova klisura jedan je od najlepših prizora u Srbiji, gde Dunav menja svoju širinu od par kilometara do par stotina metara, vijuga i juri, gradeći moćnu klisuru visokih stenovitih litica.

Nacionalni park Đerdap zauzima površinu od oko 64.000 hektara, i pruža se uz desnu obalu Dunava, od Golupca do Sipa. Najlepši deo parka je grandiozna Đerdapska klisura – poznata i kao Željezna vrata, zbog svoje moći, ćudljivosti i neprohodnosti.

Potpuni psihički odmor.

download-2
download-3-300x159
download-4-275x170

#3 Srebrno jezero

Predložila: Jelena Joksimović

Srebrno jezero je još jedna prelepa turistička destinacija u Srbiji koja se ne sme zaobići.
Nalazi se na oko 110 kilometara od Beograda i na samo dva kilometra od Velikog Gradišta, veštačko jezero na desnoj obali Dunava. Ovo prelepo jezero široko je oko 300 metara a dugo čak 14 kilometara.

Zbog svoje bistre vode i prirodne filtracije, ovo mesto je raj za sve one koji žele da pobegnu na kratko iz grada, uživaju u prirodi i svemu što ovo mesto nudi. Zalazak sunca je nešto sto nikako ne smeš propustiti dok si ovde!

U kasnim popodnevnim časovima, voda zbog bezbroj iskrica po svojoj površini dobija biserni odsjaj i zbog čega je u stvari i ovo jezero dobilo ime.

restorani-na-srebrnom-jezeru-300x170
download-6-300x166
download-1-2

#4 Novi Sad, Čenej

Predložila: Marija Đorđević

Dvadesetak kilometara severno od Novog Sada, na magistralnom putu prema Subotici nalazi se naselje Čenej i njegovi salaši. Čenej je nastao još u trinaestom veku grupisanjem više salaša.

Na Čeneju su autentični vojvođanski salaši, muzeji na otovrenom prostoru Panonske ravnice. Unutrašnjost pojedinih salaša je urađena kao etnološka izožba.

Svakog proleća ovde se održava manifestacija „Proleće na čenejskim salašima“, čiji organizatori tim povodom obavljuju knjige o životu u Vojvodini.

Ukoliko volite da uzivate u muzici tamburasa, a da na stolu imate najukusniju domacu hranu predlazem vam da posetite Čenej, kod Novog Sada.

Ovo je još jedno savršeno mesto gde se možeš opustiti, odmoriti misli i napuniti baterije za radnu nedelju.

images-2
download-4-1
download-3-1

#5 Mali Zvornik

Predložio: Stefan Kuljanin

Mali Zvornik je grad koji se nalazi „preko puta“ Zvornika sa druge strane obale rijeke Drine.

Najznačajnija kulturno-istorijska znamenitost Malog Zvornika koju obavezno treba vidjeti je Podzemni grad, koji je predstavljao sklonište Karađorđevića.

Naime, u utrobi brda izgrađen je podzemni grad koji čini lavirint odaja iskopanih u kamenu za kraljevo ratno komandno mjesto i duži boravak većeg broja ljudi pod zemljom. Cijeli grad je izgrađen po nalogu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, čija je gradnja počela 1931. i trajala je sve do ubistva kralja Aleksandra u Marseju 1934.

Ovo mjesto korišćeno je samo jednom, i to aprila 1941. godine, kada je pre odlaska u izbjeglištvo, svoju poslednju noć u Srbiji, u nedovršenom skloništu, proveo mladi Petar II Karađorđević. Duž oko kilometar i po hodnika nalaze se prostorije, sobe, sale, kabinet, dvorane.

U podzemnim prostorijama uopšte nije hladno, temperatura je od 14 do 16 stepeni, a vlage ima vrlo malo. Još se istražuje šta se sve nalazi u sedamdesetak prostorija, a za sada se zna da su tuneli iskopani u obliku časnog krsta, kao i da se u ovom lavirintu nalaze ostaci kapele, oltarski prostor i kraljevska česma.

254545_218771551490478_6428990_n
Picture-512
254545_218771561490477_3283538_n1-1

#6 Jezero Zaovine na Tari

Predložila: Tanja Rakita

Jezero Zaovine je veštačko jezero i nastalo je pregrađivanjem toka Belog Rzava i izgradnjom brane u zaseoku Đurići kod sela Zaovine 1981. godine. Voda sa 310 metara nadmorske visine iz jezera Perućac, dospela je u predivan predio četinarskih šuma 900 metara visoko pravo u selo Zaovine na Tari.

Ako ti je potrebno malo vremena da provdeš sam, ovo prelepo mesto, ispunjeno planinskim vazduhom, ko stvoreno za udahnuti punim pljućima savršeno je za tebe.

download-7-300x160
images-1-1-300x155
download-1-3-259x150

#7 Stara planina

Predložila: Danica Vukojičić

Ako si ljubitelj prirode i avanture, onda je Stara planina pravi izbor za tvoja letnja i zimska uživanja. Cela planina obiluje mogućnostima za aktivnosti na otvorenom, kao što su planinski biciklizam, paraglajding ili duge šetnje šumskim stazama. Zimi idealna destinacija za skijanje, a tokom letnje sezone turisti mogu da uzivaju u lovu, ribolovu, safariju, vožnji dzipovima, obilaze vodopode i još mnogo toga.

download-4-2
images-2-1
images-3-1

#8 Stopića pećina

Stopića pećina se nalazi na severoistočnoj strani planine Zlatibor, između sela Rožanstva i Trnave. Udaljena je 250 kilometara od Beograda, 30 kilometara od Užica, a od turističkog centra Zlatibora udaljena je svega 19 km. Iznad pećine prolazi put Zlatibor-Sirogojno, od koga je uređena prilazna staza do same pećine.

Turistički deo pećine ima nekoliko atraktivnih elemenata, kao što su: prostrani ulaz, otvori na tavanici (dugure), siparska kupa “Pseće groblje”, vodopad “Izvor života” i niz bigrenih kada.

Bigrene kade, svojom specifičnošću predstavljaju zaštitni znak pećine. Naš savet je da posetiš ovu pećinu nakon padavina kada se kade ispune vodom i kada sva njihova lepota i izuzetnost dolaze do izražaja.

download (2)
Stopica-pecina-Zlatibor-Srbija
download (3)

Lepo je putovati, a još lepše vratiti se sa putovanja i zateći blistavo čist stan. 
Uradi-zaradi ti može pomoći. Bukiraj paket mesečnog sređivanja kuće i opusti se na putovanju.

 Da poručiš pozovi nas na 063 132 1233 ili popuni formu:




    Lokacija *


    Postavi komentar