TOP 10 mitova o novcu u koje sigurno veruješ

Kada je novac u pitanju mozak radi brzinom svetlosti kada traži razlog da ga potroši ili kada smišlja izgovore zašto je nešto kupljeno, a nije možda trebalo. Sigurno si bio milion puta u situaciji da ne znaš na šta ti je otišao novac ovog meseca, nedelje, dana?!

To je zato što ne planiraš budžet i verovatno jer te u šopingu vodi srce, a ne mozak. Ostati bez novca nije doživotna kazna, sve se na kraju svede na to da trošiš više nego što zarađuješ. A to se da popraviti! Ako ti je dosta borbe sa novcem i želiš da ispraviš svoje greške – čitaj dalje MITOVE o novcu u koje verovatno veruješ i koji te sprečavaju da se snađeš sa njime.

MIT BROJ #1 – JA JEDNOSTAVNO NISAM DOBAR SA NOVCEM 🤷‍♀️

Ovo je 100% ograničeno verovanje. Inače poznata kao laž koju sami sebi govorimo. Ne brini, to je izmišljena fraza. Ako sam sebi kažeš da nisi dobar sa novcem, oslobađaš se brige o svojim finansijama. Niko se nije rodio kao “talenat za novac”. Potpuno je TVOJA odgovornost da postaneš dobar sa novcem. Srećom, postoji mnoštvo izvanrednih resursa koji učenje kroz upravljanje novcem čine mnogo lakšim. Sve se da naučiti. 😉

MIT BROJ #2 – POTREBNA MI JE KREDITNA KARTICA ZA HITNE SLUČAJEVE 💳

Verovatno nije. Kreditne kartice NISU rešenje za hitne slučajeve. Znaš šta je verovatno bolje rešenje? Fond za hitne slučajeve – osiguranje. Razmisli da novac odvajaš u osiguranje. Kreditne kartice postoje tako da banke i finansijske institucije mogu od tebe zarađivati novac. Sledeći put kada budeš polaskan ponudom kreditne kartice ili ponosan kada dobiješ odobrenje, nemoj biti. Banke ti ne čine uslugu. Žele da zavisiš od njih. Kreditne kartice daju ti LAŽNI osećaj sigurnosti. I one ti daju izgovor da nemaš hitni fond. Umesto toga, pokušaj da odvajaš novac od svake plate za svoj lični sigurni fond. Koristi ga samo kada si zaista u stisci.

MIT BROJ #3 – NE MOGU DA PRIUŠTIM SEBI DA ŠTEDIM NOVAC 💲

U slučaju da i ti misliš da ne možeš priuštiti štednju novca, dobrodošao u mit broj 3! Možeš uštedeti novac na bilo kom prihodu. Ne bi trebalo da izbegavaš štednju. Sada kada si verovatno svesniji da plaćaš više kada koristiš kreditne kartice i znaš da bi ti koristio hitni fond/osiguranje, vreme je da se oslobodiš uverenja da ne možeš uštedeti novac. Pretpostavimo da trošiš novac na stvari na koje tehnički ne bi smeo.Da li jedeš po restoranima, ideš često na koncerte i proslave, pušiš, piješ puno alkohola ili druženje dogovaraš na skupim mestima? Ako je tako, velika je verovatnoća da trošiš novac koji bi mogao da se uštedi. Ako iskreno možeš da kažeš da nemaš nijedan dodatni dinar koji možeš sačuvati, onda je možda najbolje da pronađeš način da zaradiš malo dodatnog novca pomoću nekih honorarnih poslova.

MIT BROJ #4 – JA ZASLUŽUJEM LEPE STVARI 👔 👠

Stalno te bombarduju porukama kako zaslužuješ da trošiš novac na sebe, zar ne? “Jedan je život, zaslužujem ovo!” – To je samo izlizana fraza. Lepe stvari i njihovo zasluživanje nemaju apsolutno nikakve veze jedna s drugom. Ne zaslužuješ da budeš švorc i da si u dugovima. Znaš li šta stvarno zaslužuješ? Finansijsko zdravlje i slobodu. Ali kupovina svih onih „lepih stvari“ neće ti nikako pomoći u tome. Učini sebi uslugu i ne troši novac na lepe stvari bezpotrebno, ukoliko budeš štedeo doći će vreme kada ćeš moći uživati u svim lepim stvarima.

MIT BROJ #5 – OTPLAĆIVANJE AUTOMOBILA JE SKROZ NORMALNO 🚗

Da, zajmovi/krediti za automobile su uobičajeni, ali to ih ne čini dobrim. Otplaćivanje automobila jedna je od najnepotrebnijih vrsta duga. Većini ljudi jednostavno ne pada na pamet da plaćaju automobile u gotovini ili misle da će uštedeti ako auto kupe na rate. Ako kupuješ novi automobil za samo nekoliko meseci izgubićeš skoro polovinu vrednosti. Kao i kod kreditnih kartica, banke činiš bogatijim i plaćaš daleko više nego što je potrebno ako imaš kredit za auto. Uštedi novac unapred za kupovinu automobila. Neka to bude i polovni. Tako ćeš osigurati da kupiš onaj koji zaista možeš priuštiti, a ne neki 5 puta skuplji koji ćeš plaćati u ratama čitavu večnost. Ako trenutno imaš kredit za automobil, počni da plaćaš glavnicu svakog meseca i isplati je ranije. To će ti dati vremena da uštediš za sledeći automobil. Dok ti zatreba, možeš uštedeti gotovinu za njega.

MIT BROJ #6 – NE MOGU DA PRIUŠTIM DA VRATIM DUGOVE 🤦

Da li se osećaš kao da ćeš doživotno biti u dugovima? Kao da nikada nećeš zaraditi dovoljno da bi bio bez dugova? Ne mora biti tako! Svako se može osloboditi duga. Potrebni su određeni fokus i napor, ali apsolutno svako to može učiniti. Postoji metoda koju možeš koristiti i koja se zove “snežna grudva duga” poznatog finansijskog savetnika Dave Ramsey-a koja ide ovako:

  • Napravi spisak svojih dugova, redom od najmanjeg do najvećeg.
  • Osim najmanjeg duga, izvrši minimalno plaćanje svih dugova.
  • Plati koliko god možeš za najmanji dug dok ne nestane.
  • Pređi na sledeći najmanji dug, plaćajući što više novca za taj dok ne nestane.
  • Ponavljaj dok ne ostaneš bez i jednog duga. To zaista može biti jednostavno, samo budi uporan i ne skreći sa puta do tvog cilja.

MIT BROJ #7 – MORAM DA POZAJMIM NOVAC ZA KUPOVINU STVARI 💰

Ustanovio si da svi zajmovi čine da budeš švorc i da uvek imaš teret. Usvoji mantru: „Ako ne mogu da platim u gotovini, ne mogu to sebi da priuštim.“

Uvek ćeš biti bez novca ako pozajmljuješ novac za kupovinu stvari. Ako moraš da pozajmiš novac, to znači da nemaš novca za to. Zato to ne možeš sebi priuštiti i neka ga, ako nije preko potrebno, ako nisu lekovi ili osnovne ljudske potrebe, nemoj ga kupovati i pozajmljivati novac, bolje sačekaj, doćiće period kada ćeš moći to sam kupiti. Osim toga, kako ćeš se osloboditi duga ako preuzimaš više dugova? ŽIVOT BEZ DUGOVA PRVI JE KORAK KA STICANJU BOGATSTVA. 😉

MIT BROJ #8 – PLANIRANJE BUDŽETA JE SAMO ZA RAČUNOVOĐE 🗓

Ako nemaš plan za svoj novac, on će ispariti pre nego što uopšte razmisliš kako da budeš pametan s njim. Budžeti se ne odnose isključivo na ograničenja. Budžetiranje znači da unapred odlučuješ kako ćeš trošiti svoju zaradu. Za planiranje budžeta ne treba ti otmena tabela ili komplikovani softver. Evo par koraka za stvaranje jednostavnog budžeta:

  • Izračunaj svoj mesečni prihod.
  • Napiši sve fiksne troškove (redovne mesečne račune).
  • Saberi te troškove i oduzmi ih od mesečnog prihoda.
  • Odluči šta ćeš raditi sa onim što ti preostane – dodeli nešto novca za štednju i koliko god možeš za otplatu duga.
  • Količina koja ostane neka bude za hranu i zabavu.

Bez obzira na to koliko malo novca imaš, moraš imati plan kako da ga potrošiš. U suprotnom, uvek ćeš se pitati gde je nestalo sve tako brzo.

MIT BROJ #9 – TREBA MI VEĆA KUĆA/LEPŠI AUTO 📈

Veće kuće imaju veće račune. Veće otplate hipoteke, plus više troškova za grejanje i hlađenje, opremanje itd. Lepša i bolja kola su skuplja za održavanje. Veće cene registracija, popravki.. Toliko razloga da to nisu najbolje odluke. A da ne pominjemo da ne možeš predvideti budućnost. (Eto šta je korona uradili brojnim biznisima.) Možda trenutno imaš dobre prihode ali prihod nije zagarantovan doživotno. Ti ili tvoj partner biste mogli izgubiti posao ili imati povredu/bolest koja menja život. Ili ćeš želeti da se povučeš iz poslovnog života pre nego što napuniš 60 godina. Veći računi dolaze sa više stresa i mogu te držati zatvorene u situacijama koje zaista nisu najbolje. Ako zadržiš veći deo svoje zarade, umesto da sve to daješ na račune u životu ćeš dobiti više slobode i veću moć odlučivanja. Zato razmisli više puta pre nego što se odlučiš za kupovinu veće kuće ili boljeg auta, jer to nije mala količina novca.

MIT BROJ #10 – NOVAC JE DA SE TROŠI 💸

Novac treba što manje trošiti, a što više ULAGATI. Ulaganje u stvari koje ti donose neku dobit, bilo da je finansijska ili neka druga je najbolja stvar koju možeš učiniti sa svojim novcem. Više novca u opticaju ćeš imati ukoliko se novac “okreće”, tako da je najbolje da nađeš način da svoj novac investiraš u nešto što će ti donositi pasivan prihod. Ili uloži u nešto što će te trajno osloboditi muka i olakšati život. Dakle novac nemoj trošiti na gluposti već uloži u nešto što ti treba i donosi ti korist.

Nadam se da će te razotkrivanje ovih popularnih mitova o novcu odvesti na bolji finansijski put. Imaj na umu da biti bez novca nije doživotna kazna. Prestani da pozajmljuješ novac, štedi za hitne slučajeve, otplati dugove i što je najvažnije, veruj da sa novcem možeš biti dobar! 💎

#Šta kaže finansijski savetnik?

Imati prave kontakte znači “imati vezu”. Ti kontakti se uglavnom stvaraju umrežavanjem, kada ste na pravom mestu, sa pravim osobama. Nekad se desi da slučajno upoznate nekog ko će vam ili kome ćete vi pomoći u nekom momentu, ali najčešće networking NIJE SLUČAJAN proces niti treba da bude. Posećujte događaje i učlanite se u organizacije gde možete da upoznate osobe koje mogu da vam pomognu, napravite plan: kome biste želeli da se predstavite, sa kim da razmenite kontakte, sa kojim ciljem itd. Sve to vam može doneti FINANSIJSKU KORIST.

Imajte u vidu da umrežavanje nije kratkoročna strategija za razvoj vašeg biznisa, karijere i povećanje prihoda ali je izuzetno efikasna, jer gradite odnose, poverenje. A skoro svi vole da rade sa nekim koga već poznaju. Tako će se dešavati da će se neko baš vas setiti kada mu bude zatrebala usluga-proizvod koji vi pružate-prodajete.  – prenosi Karolina Herbut, finansijska savetnica na svom instagramu herbutkarolina

⭐ Savet za ulaganje ⭐

Odličan način da svoj novac pametno potrošiš jeste da uložiš u profesionalnu uslugu čišćenja i održavanja domaćinstva. Uradi-zaradi zna da ceni tvoj novac tako da ćeš dobiti kvalitetnu uslugu i dugoročno zadovoljstvo. Naši saradnici će se pobrinuti da tvoj dom uvek bude čist, a veš ispeglan i to po razumnoj ceni. Ne moraš uložiti sam, neka cela porodica da svoj novčani doprinos i svađe oko podele poslova u kući biće prošlost. Prebacivanje krivice i izbegavanje obaveza u tvojoj kući više neće postojati, tako da će novac biti uložen u pravu stvar! Pogledaj ponudu mesečnih paketa čišćenja i naruči svoj!

Postavi komentar