Sredi i uredi – terasa

Mnogima je terasa omiljeno utočište, naročito kada je lepo vreme. Sada, u vreme pandemije terasa/balkon je naročito dragocena. Kada je lep prolećni dan, a prošlo je 17h gde drugo nego uživati u popodnevnoj kafi na svojoj terasi. Ipak, kao što je tebi terasa utočište isto tako može biti utočište za prašinu i izmet ptica. Baš kao i unutrašnjost kuće ona se mora redovno čistiti. Ovoga puta donosimo predloge i savete za detaljno, a i za brzo čišćenje terase.👇

#1 Detaljno čišćenje terase

Uz temeljno čišćenje tvoja terasa može opet biti tvoj omiljeni kutak, a dovoljna su samo neka osnovna sredstva i slobodno vreme, koje trenutno imamo na pretek.

Pre nego što počneš napravi plan čišćenja, a ovih 6 koraka će ti pomoći u tome 📄

  1. korak – Ukloni nameštaj, saksije i sve predmete sa terase. To će ti olakšatii čišćenje poda i drugih površina.

2. korak – Prebriši pod terase kvalitetnom metlom ili čvrstom četkom. Obriši celu površinu, uključujući uglove da bi uklonio svu nečistoću i lišće. 

3. korak – Sipaj sredstvo za čišćenje u kantu sa toplom vodom. Umoči čistu krpu ili četku za čišćenje u rastvor i pročisti zidove ili ogradu terasu. Ne zaboravi uglove, tu se posebno nakuplja paučina i prljavština. Nakon pranja površinu isperi čistom krpom ili sunđerom.

4. korak – Očisti sve ekterne prozore ili staklo, poput staklenih vrata, pristupačnih sa terase. Možeš koristiti obično sredstvo za čišćenje stakla i obrisati ih papirnim ubrusom. Nastavi sve dok staklo ne bude potpuno čisto i bez tragova.

5. korak – Očisti pod balkona. U kanti pomešaj sredstvo za čišćenje površina i toplu vodu. Ako pod na balkonu ima prilično glatku površinu, poput drveta ili pločica, džoger ili krpa će biti dovoljna. Ako pod ima hrapavu površinu, kao što je beton,  bolje je koristiti četku za ribanje. U tom slučaju potopi četku u rastvor za čišćenje i ručno pročisti pod. Ako posle čišćenja ostanu tragovi prašine, koristi krpu i običnu vodu da bi ih otklonio.

6. korak – Očisti sav nameštaj koji je bio na terasi. Za brisanje nameštaja koristi čistu krpu ili sunđer, sredstvo za čišćenje i toplu vodu. Isperi čistom vodom i ostavi da se nameštaj osuši na vazduhu. Vrati nameštaj, kao i sve druge predmete, na terasu i prebriši ih maramicama za univerzalne površine.

#2 Brzo čišćenje terase – 15 minuta do čiste terase

Ako te opušta da sediš na suncu ☀

ispred svog cveća 🌹

piješ jutarnju kafu ☕ 

👉 onda je terasa sigurno posebno mesto za tebe.

Međutim, nervira te što prašina stalno pada, prljavština se skuplja po uglovima pa i nije baš prizor za uživanje. Više ne moraš izbegavati terasu zbog toga, jer donosimo ti savete za brzo čišćenje terase – za samo 15 minuta ⏳ ona će biti uredna i tvoje vreme za uživanje može da počne.

🕑🕑🕑

  • suvom krpom ukloni paučinu i prašinu sa ograde, cveća i spoljnog svetla (2 min)
  • istresi jastuke i navlake za spoljni nameštaj ili ih zameni novim (2 min)
  • metlom prebriši prljavštinu sa poda (2 min)
  • crevom operi pod terase ili ukoliko nemaš crveno prospi kofu tople vode po terasi i prebriši četkom (4 min)
  • očisti spoljne staklene površine sredstvom za čišćenje stalka i papirnim ubrusom (3 min)
  • prebriši prašinu sa stola, saksija i drugih predmeta na terasi običnim sredstvom za čišćenje površina, možeš ga i dezinfikovati ukoliko želiš ( 2 min)

Uživaj u kafi i suncu!

#3 Kutak za uživanje

Bez obzira da li je tvoj kutak za uživanje van – na terasi ili unutar kuće, potrebno ga je srediti. Suzana Nikić ti prenosi sjajne savete za uređenje svog kutka.🌟

Evo šta je ona rekla: ⬇

Kutak za uživanje samo za sebe?
Da, jako je bitno da u tvom domu imaš jedan takav deo gde se odmaraš, praviš planove ili se jednostavno prepuštaš uživanju u omiljenom napitku, poput mene.

📌 U mom slučaju je to ćošak koji se nalazi u dnevnoj sobi odakle imam pogled na ostatak kuće i tako usput pravim planove za neke nove izmene ali se i uz sunce i kafu odmaram nakon napornog dana, gde mi se uz poneku knjigu nalazi i daljinski da mogu da pustim muziku koja je kod mene skoro uvijek na ON, ali i cveće i dekoracija da doprinesu ugodnijoj i lepšoj atmosferi.

📌U zavisnosti od prostora i mogućnosti, odaberi mesto u kući/stanu ili pak terasi/bašti ako je imaš, koje ćeš urediti samo za sebe i po svojoj volji. Naravno kako neko ko se bavi uređenjem prostora, savetujem da vodiš računa da se i taj “tvoj” deo nadopunjuje na ostatak doma, dakle da prati estetiku koja je već prisutna.

📌Vodi računa da pri ruci imaš sve što ti je potrebno za miran odmor i relaksaciju. To mogu biti knjige ili časopisi ili muzička linija, kutija za pletiva ukoliko voliš da se na taj način odmaraš, dakle krojite ga po svojim potrebama.

Važno je da imaš dobru osvetljenost, pa ako već nemaš dovoljan protok prirodne svetlosti, eto ti prilika da tu postaviš i neku lampu koja može služiti i kao dekor u tom delu.
Svakako dodaj i dekoraciju i cveće da ti bude lepše i prijatnije.
I na kraju, pobrini se za komfor dodavanjem jastuka, taburea, dekice uz stolicu, fotelju, krevet ili šta se već od nameštaja nalazi u tvom kutku za uživanje.
I da, neka se tu u blizini nađe i utičnica, za sve nas što se opuštamo uz telefon ili neki drugi elektronski uređaj.

🛒🛒🛒

Dok ti uživaš sedeći na terasi prepusti one manje prijatne poslove, poput nabavke tokom ove gužve nama. Ukoliko ti je potrebna pomoć oko nabavke u marketu/apoteci, Uradi – zaradi je tu za tebe, da te poveže sa pouzdanom i zdravom osobom iz tvoje okoline i to besplatno. Možeš poručiti uslugu nabavke iz marketa/apoteke ili šetanje psa. Poruči ovde https://uradi-zaradi.rs/samoizolacija-vasa-briga-nasa ili pozovi naš call-centar na 0631321233 radnim danom od 9 do 17h.

Postavi komentar