#19 Specijaliteti na novogodišnjoj trpezi

Svaka kuća ima neko jelo bez kog novogodišnja večera ne može da se zamisli. Jelo u kome svi ukućani uživaju i sa slašću ga jedu.

Uradi-zaradi  tim je ispričao koje jelo je u njihovoj kući simbol Nove godine.

Kanapei i umaci

(Tanja Rakita)

Ove godine sam odlučila da odstupim od tradicije i spremam veggie novogodišnju klopu – kanapee sa povrćem, sirom, maslinama, sušenim paradajzom i pečurakama, pečeni batat kao zdraviju zamenu za pomfrit i različite umake. Ovo je moj predlog specijaliteta “na čačkalicu” koji sa belim vinom idu odlično 😀

Praseće pečenje

(Bojana Jaglica)

Tradicionalno novogodišnja večera ne može da prođe bez prasećeg pečenja, koje uvek ispadne fantastično i obožavam da ga jedem. Mislim da je moja mama nenadmašiva u spremanju istog.

Pica rolat

(Jelena Joksimović)

Kada Novu godinu dočekujem kod kuće, uvek spremam pizza rolat. Uz to kupim kvalitetno crno vino i dobar dimljeni kačkavalj. Pizza rolat spremam po nekom receptu iz glave, ali na ovom linku je jedan od boljih recepata. Jako jednostavno jelo za spremanje, a preukusno i hrskavo  🙂

Sarme

(Mia Bevenja)

Mnogo volim sarme, tako da kad dođe vreme za njih, iskoristim to maksimalno. Smatram da sa tim nikada ne može da se pogreši! Naravno, neizbežne su i za novogodišnju večeru sa porodicom. 🙂

Pijani šaran

(Dragana Arnautović)

U mojoj porodici se mnogo jede meso, a pogotovo u ovom periodu, zbog toga je mama razvila tradiciju da za Novu godinu sprema ribu. Nazvala je ovo jelo “pijani šaran” jer se sprema tako što se šaran peče u sosu sa belim vinom. Preukusno je, a i jedna velika riba je dovoljna za četvoročlanu porodicu.

Vegeta krompirići

(Dragana Jovčić)

Mi kao porodica volimo krompiriće na razne načine. Novogodišnja varijanta su vegeta krompirici koje moja mama sprema i jako su ukusni. Oljušte se celi sitniji krompirici i malo natope u ulje i uvaljaju u vegetu. Nakon toga se ređaju i peku. Budu jako rumeni i najbolji su dodatak pohovanoj piletini. 🙂

Riba u foliji

(Jana Obradović)

S obzirom da je vreme posta, spremam različite sprecijalitete od ribe i povrća. Tome se posebno radujem, jer se na stolu uvek nađe moje omiljeno posno jelo – riba u foliji. Jelo serviram sa salatom i služim uz čašu belog vina. Pravljenje ribe u foliji je  dugogodišnja tradicija koja, osim mene, uvek obraduje i drage ljude za koje spremam ovaj specijalitet. 🙂

Ruska salata

(Dušan Cemović)

Još od malena u mojoj kući ruska salata je obavezna na novogodišnjoj trpezi. Ostale salate, meso i supa se menjaju ali ruska sala je uvek tu. Mislim da je čak i samo tada jedem. Svi ste čuli za nju i probali sigruno nekad tako da ne moram da vam pričam koliko je dobra.

 

Uradi – zaradi tim ti želi srećnu Novu godinu i praznike!

Radujemo se lepoj saradnji i u narednoj godini!

Postavi komentar