Sve što treba da znaš o čišćenju podova – održavanje laminata, parketa i pločica

Čišćenje podova zna da oduzme mnogo vremena, a da pritom rezultati često ne budu očekivano dobri i zadovoljavajući u odnosu na uloženi trud. U čemu je problem? Verovatno u tome što ne čistite podove na preporučen način. 

Rezultat pogrešnog načina čišćenja nisu samo nedovoljno čisti podovi, već i podovi koji nisu dobro održavani, što sa sobom često povlači i niži vek trajanja od onog koji je on mogao da bude. Pa, kako promeniti navike i čistiti podove na preporučen način? 

Pre svega, treba znati da se različite vrste podova održavaju na drugačiji način. Saveti za čišćenje i održavanje podova: laminata, parketa i pločica, čekaju vas u nastavku teksta.[/vc_column_text]

[/vc_column][/vc_row]

Laminat - čišćenje i održavanje laminata

Kupovina laminata, odnosno njihova prodaja, beleži značajan rast poslednjih nekoliko godina. Ovo ni ne čudi – laminat se pokazao kao izdržljiviji od parketa, otporniji na različita oštećenja, a istovremeno lak za postavljanje. Osim toga, laminat može izgledati tako dobro da se razlika u odnosu na parket ni ne primećuje. 

Ipak, kako bi laminat dugo zadržao svoj početni sjaj, kao i čistoću, neophodno je da se održava i čisti na preporučen način. Najvažnije pravilo za održavanje i čišćenje laminata je: voda+laminat = katastrofa.

Dakle, staromodno čišćenje poda džogerom i uz puno vode ne dolazi u obzir. Kako onda očistiti laminate? Čišćenje laminata započnite usisivačem, koji će pokupiti sve mrve, prljavštinu, pa i prašinu sa podova. 

Ovo bi trebalo da bude dovoljno za svakodnevno čišćenje, kao i ono koje se obavlja jedanput nedeljno. Jednom mesečno, nakon usisivača upotrebite paročistač, koji će dubinski očistiti laminate. Ne preporučuje se da čistite parom više od jedanput na mesečnom nivou jer to može da ošteti površinu laminata. 

Ukoliko nemate paročistač – laminate možete čistiti i mešavinom sredstva za čišćenje laminata i vode, ali isključivo sa izuzetno dobro isceđenom krpom, nikad sa viškom vode. Preporučuje se da posle preko poda pređete i suvom krpom, kako biste pokupili sve ostatke vode. 

Laminate čistite isključivo sredstvima namenjenim ovom materijalu i uvek izbegavajte da abrazivna sredstva za čišćenje koristite na laminatu – ona mogu da ga oštete. Neki tvrde da je malo sirćeta razrađeno u puno vode odlično za čišćenje laminata, ali treba voditi računa jer sirće, kao kiselina, i te kako može oštetiti površinski sloj laminata.

Parket - čišćenje i održavanje parketa

Parket je, kao i laminat, osetljiv na vodu, ali ne u tolikoj meri, pa je i njegovo čišćenje zbog toga olakšano. Ipak, parket je i skloniti oštećenjima od laminata, pa zahteva i dodatnu brigu o održavanju. 

Kao i laminate, parkete pre svega treba usisati – ovo je najbolji način da se pokupi prljavština sa poda, čak i iz sitnih brazdi parketa. Osim usisavanja, metle su takođe korisne za skupljanje prljavštine sa laminata. Posle usisavanja parkete možete čistiti džogerom natopljenim vodom, ali i vodom u kojoj je razrađeno sredstvo namenjeno čišćenju parketa (ovo će doneti bolje rezultate).

Parket nakon sušenja možete premazati i zaštitnim slojem, koji će ga dodatno zaštiti od prljavšitne i dati mu sjaj. Uz ove tehnike čišćenja, vaš parket će zablistati kao nikad ranije!

Za lakše održavanje parketa, kao i laminata, savetujemo da deo  poda obrišete odmah nakon što primetite fleku, mrve, ili kakvu god vrstu prljavštine na njemu. Ovo će smanjiti potrebe za detaljnim čišćenjem na nedeljnom ili mesečnom nivou, a umnogome doprineti i tome kako će podovi biti održani dugoročno.

Čišćenje i održavanje pločica za blisavu kuhinju i kupatilo

Napokon pod koji je lak i zahvalan za čišćenje i održavanje! 

Keramičke pločice najčešći su izbor podova u kuhinji i u kupatilu, dve prostorije sa mokrim čvorovima. Pločice odlično podnose vodu i zbog toga su zato čest odabir za ove dve prostorije. Ovo znači i to da ih možemo čistiti vodom i biti sigurni u to da pločice neće biti oštećene!

Kao i za druge podove, za čišćenje pločica se preporučuje da se prvo dobro usisaju, kako bi se sa njih uklonile površinska prljavština, najrazličitije mrve i prašina. Ovo možete uraditi i metlom. 

Nakon toga sredstvo za čišćenje pločica razredite u toploj vodi (u preporučenoj dozi), te džogerom brišite pločice. Najbolji način da uklonite svu prljavštinu sa pločica uz brisanje džogerom je pravljenje poteza u obliku broja 8, koji će potpomoći da se ukloni prljavštiina i iz najsitnijih brazdi pločica.

Videćete da će za džogerom ostati pločice besprekorne čistoće, a čišćenje je bilo tako jednostavno! Ipak, znamo da ima još nečega u vezi sa čišćenjem pločica što niste sigurni kako da rešite, a u pitanju su fugne između pločica. 

Fugne možete da očistite starom četkicom za zube ili manjom četkom za ribanje. Ali čime? Pa, od obične sapunice do fenomenalne paste koju samostalno možete da napravite u kuhinji – postoji više rešenja za čišćenje fugna. 

Pastu za čišćenje fugna možete da napravite od sode bikarbone, vode i limunovog soka, a za još bolje efekte, ovoj smesi treba dodati i alkoholno sirće. Fugne će zablistati i izgledati baš onako kao kad ste tek postavljali pločice! Rezultati će vas oduševiti.

Ukoliko želite da uvedete novu naviku čišćenja podova prirodnim sredstivima – istražite Internet, jer upravo prelazak na prirodna sredstva za čišćenje, napravljena u kuhinji, sada su izuzetno popularna u celom svetu, pa ćete pronaći ogroman broj “recepata” za sredstva za čišćenje. 

Kao najbolje prirodne čistilice pokazali su se: limun, sirće, soda bikarbona, dok se  za poliranje podova često se koristi maslinovo ulje. Svakako, savetujemo da se držite proverenih recepata i za čišćenje doma primenjujete isključivo savete stručnjaka. 

Svaki materijal dolazi sa preporukama koje se odnose na način čišćenja i održavanja i njih uvek treba i pratiti. Takođe, pažljivo čitajte deklaracije sredstava za čišćenje – na njima ćete pronaći sastav, kao i to čemu su sredstva namenjena. Preporučujemo izbegavanje jakih hemijskih sredstava, ali nekada su upravo ona jedino dobro rešenje. 

Uz ove savete, vaši podovi će blistati baš kao onda kada ste ih postavljali. Ukoliko imate tepihe – ne zaboravite da su oni poznati sakupljači prašine, te da takođe zahtevaju redovno čišćenje i istresanje tepiha od prašine. 

Ukoliko nemate vremena da istražujete sve navedeno i da radite na tome da postanete ekspert za podove, pločice i tepihe, Uradi-zaradi vam čuva leđa. Poručite generalku ili mesečni paket i nađite eksperta da se bavi podovima, dok vi svoju ekspertizu pokazujete na drugim područjima.

Postavi komentar