Kuhinja kroz decenije

Kuhinja je, kao što svi znate, sastavni deo jednog domaćinstva. Obično se koristi za kuvanje i spremanje jela. Ormari u kuhinji služe kao ostava za posuđe, pribor za jelo i za razne druge kuhinjske predmete.

Osnovna oprema u modernim kuhinjama je: frižider, sudopera, šporet i sve češće mikrotalasna i mašina za pranje suđa.

Pa evo da vidimo kako se enterijer kuhinje menjao u poslednjih sto godina:

Čuvar mesta za tekst

#1 Dvadesete

Po prvi put, dvadesetih godina, u kuhinji se pojavljuje veliki, glomazan ali i koristan šporet na kome se nalazi više gorionika koji ti omogućavaju da spremaš više stvari u isto vreme.

Takođe se pojavljuje i mašina za pranje suđa koja je obećavala da će sve ljude koji je koriste spasiti od napornog pranja velikog broja sudova. (Neke žene su govorile da su prale i preko 200 sudova dnevno. Navele su i da muža nije bilo lako ubediti da je kupi, pa je kompanija House Beautiful ohrabrila žene da ih podsete da će imati srećniji život, sa srećnijom ženom, ako bude oslobođena prokletstva pranja suđa.)

Tosteri i prekolatori su takođe uređaji koji su se pojavalili i odmah postali hit!

U ranim dvadesetim, odvojena kuhinja sa svojim samostojećim Hoosier kabinetom, šporetom i radnim stolom, zamenjena je sveobuhvatnim elementima.

1920-cooking-stove-edward-charles-le-gricehulton-archive
1920-cleaning-machines
1922-labor-savers

#2 Tridesete

Dolazimo polako i do tridesetih godina gde se glavna polemika vodila oko toga kako uštedeti vreme u kuhinji. Tada se udružuju kompanije House Beautiful i Procter & Gamble kako bi osmislili dizajn kuhinje koja će lako da se čisti. Dizajn naglašava materijale koji se lako čiste i održavaju, kao što su metalni ormari, brojači od nerdjajućeg čelika i podovi od linoleuma.

Čiste linije i efikasan dizajn mogu se videti u kuhinji glumice Joan Fontaine, filmske zvezde tog doba.

1934-heather-thatcher-kitchen-sasha
1930-joan-fontaine-kitchen-hulton-archive
1935-art-deco-kitchen-douglas-millertopical-press-agency

#3 Četrdesete

Za razliku od prethodnih, krajem četvrte decenije prošlog veka postaje moderno pored spremanja i jesti u kuhinji.
Pravile su se cele sobe u sklopu kuhinje koje su bile veoma udobne za neobavezne porodične obroke.

U Ujedinjenom Kraljevstvu 1948. pojavljuje se i prva mašina za pranje veša koja se u tom periodu umesto u kupatilu postavljala u kuhinju.

Takođe, krajem četrdesetih, časopis “Take It Easy, Lady” ilustrovao je inovacije poput spalionice – uređaja za obradu otpada kojim se smanjuje njegova štetnost.

gallery-1478896142-1948-washing-machine-kitchen-uk
1949-eat-in-kitchen
1950-take-it-easy (1)

#4 Pedesete

Do sredine dvadesetog veka kuhinja je počela veoma lepo da izgleda i postala je moderna prostorija za okupljanje.

Dugo godina kuvali smo drvetom, ugljem i gasom, išli svaki dan u kupovinu, mutili u posudi uz pomoć kašike, ali tome je u  došao kraj. A kako priprema hrane postaje sve jednostavnija, kuvanje dobija status hobija.

Električni šporet, ma koliko bio mali, bio je i pokazatelj visoke tehnologije tog doba.

Staklene police koje se lako čiste, odeljci u vratima i police za hranu su bili novi dizajn frižidera iz pedesetih godina i postali bi hit da se u isto vreme nisu pojavili i kućni zamrzivači koji su svakodnevnu kupovinu namirnica proredili.

Takođe su se pojavaili i uređaji poput stonih miksera, a koriste se i danas.

kitchen-1957-hbu-maynard-parker-bbq-and-hidden-light-sources
1950s-english-fridge-hulton-archive
hbu-1950-kitchen-electric-range-archive

#5 Šezdesete

Polako nam dolaze i šezdeste, a i dalje se teži sve lepšem izgledu i lakšem čišćenju kuhinje, kao i bržoj i kvalitetnijoj pripremi hrane.

Kuhinje počinju da se dizajniraju u obliku slova “U” što prostoru daje osjećaj intimnosti. Ovaj dizajn takođe pruža dodatni prostor za kuvanje i skladištenje.

1968-archive-kitchen-wallpaper-and-wood
1966-plastic-fantastic
1961-kitchen-pegboard-and-hoods

#6 Sedamdesete

Šezdesete su usvojile odvažan dizajn, a sedamdesete su ga ukrasile.

Prvi trend je bio mešanje drvenih ormarića i kuhinjskih aparata u boji avokada.

Drugi trend je prirodni izgled koji je potekao iz Kalifornije u stilu otvorenih barova na plaži (koji su aktuelni i danas).

A sedamdesete nam takođe donose i veoma popularne aparate za vodu i led, koji se počinju ugrađivati sa spoljašnje strane vrata od frižidera.

Prvi trend
Drugi trend
super high-tech refrigerators

#7 Osamdesete

Osamdesete dolaze sa raznim novinama u kuhinji: ubacivanje televizora, svetlih boja, visokih plafona, greda, bledog drveta… Šareni uređaji izlaze iz mode, a na njihovo mesto dolaze elegantni crni ili beli izbori.

Međutim, iako je većina favorizovala crno-bele aparate, ne znači da su svi izbegavali boju. Pastele i sjajne nijanse su popularni trend iz 80-ih koji je povremeno ulazio i u kuhinju. Ovde, boje takođe označavaju različite “zone” za različite funkcije.

1984-contemporary-kitchen
1985-pastel-kitchen
1980-frank-gehrey-kitchen-susan-woodgetty-images

#8 Devedesete

Izgled osamdesetih se mnogo promenio u devedesetim sa pojavom takozvanog “kuhinjskog izgleda na farmi”.

Malo nostalgičan, malo evropski, ovaj stil doneo je mermer, neobične štedljive radove, otvorene police, bele ormare i staru keramiku.

Baš kao što su pedesete imale mogućnost da od kuvanja naprave hobi, devedesete su doživele pomak ka “gurmanskim kuhinjama”. Ona je uzela svoj dizajn iz restorana sa profesionalnim aparatima i velikim frižiderima.

1994-house-beautiful-light-and-airy-dale-berman
1992-kitchen-christopher-iron-archive-hidden-fridge
1999-kitchen-professional-appliances-archive

#9 Dvehiljadite

Kada je McDonalds postajo popularan, mnogi su počeli da žude za pametnije iskorišćenim i efikasnijim enterijerom. Mnogi dizajneri nastojali su da stvore efikasne minimalističke dizajne.

U  kuhinji iz 2014, vidimo pojavu tamnijih ormarića, zajedno sa pametnim uređajima koji naglašavaju maksimalnu efikasnost, a 2016., iako su neke kuhinje postajale manje, druge postaju veće – sa masivnim rasponom kuvanja.

2006-kitchen-in-beige
2014-hb-kitchen-of-the-year-smart-appliances-james-baigrie
2016-koty-trevor-tondro

Da li i ti uživaš u kuhinji i da li smatraš kuvanje hobijem?

Da bi ti kuhinja uvek bila čista i da možeš da uživaš u njoj, naruči generalno čišćenje kuhinje. Tu spada i unutrašnjost svih elemenata, čišćenje rerne i zidnih pločica. Generalku kuhinje od 5h poruči po ceni od samo 2,500 rsd i neka kuća prodiše! Da poručiš pozovi nas na 063 132 1233 ili popuni formu:




    Lokacija *

    Postavi komentar