Konflikti – usudi se ako smeš, reši ako možeš

Konflikti su neizostavan deo svakog odnosa, života.

Neko konflikte izbegava i uopšte ne ulazi u rasprave iz straha od nerazumevanja. Postoji i deo ljudi koji voli da uđe u raspravu ali ne pronalaze pravi način da iskažu svoje mišljenje i dođe do svađe.

Ipak konflikti ne moraju nužno biti loši i postoji način da se reše bez velike drame, svađe i buke.

Kako? Pročitaj u nastavku, jer ovo nisi znao. 👇👇👇

Postoje dobre strane konflikta, svakako. Evo nekih od njih: ⤵

#Rešavanje je bolje od nerešavanja

Kakav god konflikt bio, svakako je koristan za obe strane. Mnogo je bolji od situacije u kojoj samo ćutiš i ne iznosiš svoj stav ili od korišćenja pasivne agresije kako bi pokazao svoj stav. Najbolje je direktno pričati o problemu.

#Pokazivanje prioriteta

Ukoliko ulaziš u konflikt o nekoj temi, sigurno ti je ta tema bitna. Pokazaćeš drugoj strani o čemu vodiš računa.

#Iskrenost

Konflikti predstavljaju iznošenje svog stava- neke svoje istine. Uz to obično idu i emocije, dakle iskrenost.

#Preispitivanje stava

Kada ćutiš svoj stav držiš za sebe. Pričanjem o stavu i slušanjem druge strane možda dođeš do zaključka da tvoje ubeđenje nije najbolje.

#Mišljenje stručnjaka

Pitali smo i stručnjaka – Mariju Hadžović, studenta psihologije i autora “Harmonija duše”, šta ona misli o konfliktima. Kakav je njen pogled na konflikte, šta ih najčešće prouzrokuje i koji je najbolji pristup? Evo šta je ona rekla⬇

📌 Da li su po tebi konflikti isključivo loši ili imaju i svoju dobru
stranu? Koje su dobre strane?

Za početak je važno razumeti razliku između problema i konflikta jer je konflikt zapravo stanje disharmonije koje se javlja u pojedincu ili između ljudi, dok je problem pitanje odnosno situacija koju bi trebalo razmotriti ili rešiti.
Do konflikta dolazi kada nas obuzmu emocije odnosno kada deo mozga zadužen za razmišljanje ‘ne radi’, pa vodeći se time verujem da je jedina dobra strana konflikata ta što to zapravo nije naše ‘pravo lice‘.

📌 Kako najčešće rešavaš konflikte? Šta je tvoj pricip/pravilo kojeg
se držiš kada uđeš u neki konflikt?

Poslednjih par godina sam naučila da ne kontrolišem situaciju već sopstvenu reakciju tako da mogu da kažem da skoro da uopšte i ne ulazim u konflikte. Ukoliko tražimo krivca skoro je izvesno da će do konflikta doći, čak i do onog unutrašnjeg. Glavni principi do kojih se držim kako bih izbegla konflikte su – ne shvataj stvari lično i ne pravi pretpostavke. To me je sačuvalo mnogo puta do sada.

📌 Možeš li mi navesti primer neke tvoje konfliktne situacije i kako
si je rešila?

Što se mene lično tiče u konflikte sam dolazila onda kada nisam jasno postavljala svoje granice pa tek kada ih neko potpuno pogazi ja reagujem. To nije zdrav način ponašanja i zato sam temeljno radila na tome da se to promeni. U poslu sam prestala da se takmičim, a u partnerskom odnosu da udovoljavam bez granica. Čak i ukoliko ne prepoznamo na vreme da je konflikt na vidiku, asertivna komunikacija je ključ.
Odnosno, napadnite problem, a ne osobu.

📌 Zbog čega najčešće dolazi do konflikta u tvom slučajno, a i generalno? (nerazumevanje, nedostatak empatije, različiti karakter,
vaspitanje, način života…)

Iz mog ličnog i profesionalnog iskustva, najčešće dolazi do konflikta zato što pravimo pretpostavke o tome kako druga osoba treba da reaguje, šta druga osoba oseća, o čemu misli. Različiti karakteri su uvek bitan faktor ali ne i presudan jer je svest o sopstvenim reakcijama dostupna svakom karakteru. Važno je da naučimo da razumemo da mi biramo sopstvene reakcije, ukoliko nam ne služe i vode nas u konflikt, znači da je vreme za promenu.

Uvek je dobro čuti drugo viđenje. Nadamo se da ti je harmonijaduse dala dobar smer gledanja.

Ne zaboravi da poenta konflikta nije pobeđivanje već razmena mišljenja uz naravno, kontrolisano ponašanje. ✔

💡 Ukoliko dolazi do čestog konflikta između tebe i tvojih ukućana, mi imamo sjajan predlog!

Nema više svađe oko pranja sudova, peglanja i podele poslova. Svi možete učestvovati u poslovima indirektno – naručivanjem paketa. Pročitaj ➡ Da li unajmljivanje kućne pomoćnice može spasiti vaš brak?

🔸 Napravi okupljanje, izlet ili neki drugi vid odmora i opuštanja samo za vas, a sve svoje kućne obaveze prepusti nama. Ako ti je potrebna pomoć u kući možeš naručiti neki od naših mesečnih paketa čišćenja i konflikta oko podele poslova više sigurno neće biti! Pogledaj ponudu ispod i naruči odmah paket po svojoj meri. 💎

Postavi komentar