Kako život postaje bolji uz kućnog ljubimca?

Imaš li malog krznenog prijatelja u kući? Ako nemaš – propuštaš neverovatno uzbuđenje i oduševljeni doček koji dobijaju vlasnici kućnih ljubimaca kada dođu kući umorni sa posla.

Kućni ljubimac – najbolji čovekov prijatelj. Svako ko ima ljubimca zna da to nije izlizana fraza već da su krzneni prijatelji nešto posebno u životu, naročito kod dece. Kućni ljubimci ne samo da poboljšavaju kvalitet života vlasnika, već imaju tendenciju da poboljšaju opšte dobro.

Evo nekoliko zapanjujućih prednosti života sa kućnim ljubimcima:

#Uz ljubimca živiš duže

Trčanje uz ljubimca ili izvođenje psa u šetnju jedan je od najznačajnijih načina vežbanja tela. Na taj način gradiš kardio mišiće i jačaš kosti. Izmena vode iz akvarijuma je jednostavan način da mozak ostane aktivan i uključen u neku aktivnost. Ovo su samo neki primeri koji ti mogu pomoći u postizanju fizičke i mentalne vežbe. Na taj način se osigurava efikasna cirkulacija krvotoka u telu. Redovno vežbanje je od suštinskog značaja za smanjivanje bolesti povezanih sa srcem, kao i telesnih povreda, a ljubimci itekako pomažu u tome.

#Prevazilaziš prepreke

Poznato je da kućni ljubimci pomažu pojedincima u psihološkim problemima poput posttraumatskog stresa. Ljubimci igraju presudnu ulogu pomažući da svoje emocije, kao i osećanja, usmeriš u nešto što životu daje smisao.

#Prevencija bolesti

Poznato je da posedovanje kućnog ljubimca koristi ljudima da izbegnu određene bolesti. Kućni ljubimci imaju mnogo jači njuh.Tako mogu otkriti hemijske promene u nečijem telu. Kućni ljubimci poput pasa mogu da otkriju hipoglikemiju i hiperglikemiju kod dijabetičara.

#Ljubimci sprečavaju usamljenost 

Vraćanje kući tvom ljubimcu je fascinantan susret jer se prevazilazi osećaj usamljenosti.  Mnogi nadomeste nedostatak porodice ili raskid odnosa pomoću kućnih ljubimaca. Kućni ljubimci pomažu čoveku da se više druži čestim izlaskom iz kuće. Vlasnik mora da putuje kod veterinara i upozna se sa drugim vlasnicima kućnih ljubimaca. Izvedeš svog ljubimca u šetnju parkom i družiš se sa drugim ljudima. Razvijaš dugoročnu vezu.

#Smanjuješ stres

Kad vidiš svog ljubimca srećnog, pokrećeš proizvodnju dopamina kao i serotonina, zbog čega si i ti podjednako oduševljen. Takođe smanjuješ kortizol, koji uzrokuje stres. Jedan od najlakših načina da smanjiš stres je da vreme provedeš sa životinjama. Ljubimać će ti brzo postati postati najbolji prijatelj – uvek će te slušati, neće te osuđivati i utešiti kada ti nije ni do čega.

#Budi empatiju 

U današnje vreme brzog i haotičnog života mnogima fali malo saosećajnosti. Ljubimci bude empatiju u čoveku, posedovanje ljubimca koji u potpunosti zavisi od tebe definitivno te može naučiti saosećajnosti. Čist primer je kada se tebi gleda serija ili odmara a pas želi očajnički u šetnju, ukoliko izabereš da ga izvedeš napolje razumeo si njegovu potrebu i naučio si lekciju iz saosećajnosti.

#Poboljšava imunitet

Deca koja su izložena životinjskim dlakama ili drugim životinjskim alergenima, obično imaju jači imunitet. Čak i kod odraslih ljudi imuni sistem postaje jači nakon izlaganja životinjskim alergenima.

#Pomažu razvoju dece

Ako dete raste uz ljubimca on od malih nogu razvija dobre osobine i navike. Pre svega ljubimci uče decu da budu odgovorni, naravno ako roditelji to podstiču i ne preuzimaju na sebe celokupnu brigu oko njih. Zajedno sa odgovornošću, uz ljubimca dete jača i samopouzdanje. Kada su deca uspešna u brizi oko ljubimca, ponosni su na sebe i osećaju se dobro, naročito što osećaju da nisu potpuno zavisni od nekog, da su i oni “glavni” nekome. Takođe, ljubimci smiruju decu i uz njih uče šta je disciplina.

Život postaje bolji jer…

  • si fizički aktivniji
  • smanjuješ stres
  • poboljšavaš raspoloženje
  • razvijaš bolje odnose
  • poboljšavaš zdravlje
  • učiš se diciplini
  • razvijaš ljubav i empatiju…

Ali…treba znati:

  • da ljubimci trebaju i zahtevaju posvećenost i pažnju
  • o ljubimcima se mora brinuti stalno, ne samo kada si raspoložen
  • decu treba učiti da se brinu o ljubimcima, ali roditelji moraju preuzeti odgovornost
  • ljubimci zahtevaju određenu vrstu ishrane, lekove i moraš planirati deo budžeta za njih
  • ljubimci prave nered u kući, dlake, nečistoće, mrlje su tu gde su ljubimci i moraš biti spreman da više nego obično održavaš svoj prostor
  • ljubimci imaju mnogo kraći životni vek od ljudi, tako da moraš biti spreman da će te jednog dana krzneni prijatelj napustiti
🤔🤔 Razmišljaš da nabaviš kućnog ljubimca ali ne znaš kako ćeš se izboriti sa češćim čišćenjem i brigom oko životinjske dlake? Ako te to brine, to će biti najmanji problem! Uz Uradi-zaradi redovno održavanje domaćinstva tvoja briga oka čišćenja nestaje. Bez obzira da li već imaš ljubimca ili planiraš da ga nabaviš u budućnosti naruči neki od naših mesečnih paketa čišćenja i uživaj u vremenu sa svojim najboljim prijateljem. 🐶🥰🐱

Postavi komentar