Kako uspešno zasaditi cveće

Sađenje cveća može da bude teško iskustvo, ako prvi put to radiš i ako nisi dobro informisan/a.

Da li znaš da postoje dva načina sađenja cveća?

Ako nisi siguran/na kako da sam/a efikasno zasadiš cveće, imaj u vidu da preko Uradi-zaradi možeš unajmiti Home Managera. Home Manageri su specijalno obučeni za poslove u domaćinstvu i osim čišćenja mogu ti pružiti usluge presađivanja cveća, kupovine namirnica, sređivanju ormara. Više o ovoj usluzi i cenama informiši se OVDE.

#1 Sađenje iz semena

Prvi korak pri sađenju cveća iz semena je da se raspitaš koja zemlja odgovara cveću. Kada kupiš pravu zemlju, proces sađenja može da počne. Savetujemo ti da pripremiš jednu saksiju u koju ćeš da posadiš sva semena, pa da ih kasnije presadiš u posebne saksije. Prvi sloj zemlje je bitno da usitniš. Kada to uradiš postavi semena i prekrij ih tankim slojem zemlje.
P.S. Poželjno je da pre sađenja napraviš biljni kompost od ostataka voća i povrća. Bitno je da kompost stoji u zatvorenoj kutiji godinu dana. Kompost izmešaj sa prvim slojem zemlje pa onda stavi seme i drugi sloj.

#2 Sađenje reznica 

Ova opcija takođe zahteva da se kupi odgovarajuća zemlja. Reznica od cveta treba da bude dužine 10cm – 15cm.  Na reznici ostavi 3 lista, a ostale listove možeš slobodno sve da ukloniš. Reznicu sadiš do pola. Vodi računa da zemlja bude stalno vlažna, dok se sadnica ne ukoreni.

#3 Dodatni saveti

  • Pre sipanja zemlje u saksiju, potrebno je da napraviš drenažu da višak vode može slobodno oticati. Drenaža se pravi od sitnog kamenja, komadića cigle ili aktivnog uglja. Komadiće stavi na rupice od saksije, da bi se sprečilo njihovo začepljivanje zemljom.
  • Prilikom presađivanja cveća bitno je da znaš koja ti je širina saksije potrebna. To možeš lako da saznaš – sve što treba da uradiš je da prečnik postojeće (stare) saksije povećaš za dve prsta. Na ovaj način ćeš se postarati da korenovi idu u širinu, a ne u dubinu.
  • Vodi računa o količini vode kojom zalivaš cveće. Svakom cveću odgovara određena količina vode u zavisnosti od vremenskih prilika. Imaj u vidu da večina cveća ne upija vodu kada je temeratura preko 25 stepeni. Poželjno je da cveće zalivaš preko noći.
  • Površinu saksije možeš da prekriješ ljuskama od jajeta i da na taj način zaštitiš cveće od prevelikog sunca i toplote.

Ako i dalje nisi siguran/na kako da efikasno zasadiš cveće, imaj u vidu da preko Uradi-zaradi možeš unajmiti Home Managera. Home Manageri su specijalno obučeni za poslove u domaćinstvu i osim čišćenja mogu ti pružiti usluge presađivanja cveća, kupovine namirnica, sređivanju ormara. Više o ovoj usluzi i cenama informiši se OVDE.

Postavi komentar