Kako uspešno posaditi povrće, voće i začine na terasi? Pitali smo ljude na instagramu.

Pošto zbog “ove korone” više nego ikada vremena provodimo u kući, svako od nas je potražio neki novi hobi.
Nas je zanimalo da li možemo novo vreme koje imamo na raspolaganju da potrošimo tako što probamo da zasadimo neku biljku na terasi? Pritom, ne mislimo toliko na cveće, već više na povrće, voće i začine..

Pitali smo naše pratioce na instagramu da ukoliko su posadili nešto što je uspelo, napišu tačan recept kako mi to da uradimo kod sebe.

A oni su rekli…

Avokado i Ananas (poslala Branka Milojević)

Na ideju da posadim avokado došla sam tokom proleća, kada smo svi bili u kućama zbog vanrednog stanja. Iskreno nisam se mnogo nadala da će išta biti od toga, ali sam htela da probam i jako sam srećna što sam uspela u tome. Tutorijale o gajenju sam pronašla na YT-u, ali i kod popularne IG ilustratorke Zombijane.

Šta treba da uradim kako bih počela gajenje avokada?

Da bi se razvila biljka avokado, u kućnim uslovima, potrebno je sledeće: razrezati zreo avokado na pola, izvaditi koščicu, zatim je oljuštiti (ovaj korak je veoma važan i ne sme se preskakati) i onda dobijemo svetlo braon lopticu, koju čačkalicama probušimo na 4 mesta i stavimo je na vrh staklene ili plastične čaše, tako da polovina koščice bude uronjena u vodu. Bitno je da vodu menjamo na 3, 4 dana kako se ne bi zamutila.

Koliko čekam da nikne i kada je vreme za sadnju?

Za gajenje avokada je potrebno strpljenje, jer će se tek nakon 3 meseca pojaviti koren iz donjeg dela koščice, a zatim će se kroz nekoliko nedelja pojaviti i stabljika iz gornjeg dela koščice. Kada stabljika bude dostigla visinu od dvadesetak centimetara – vreme je za sadnju i srednju saksiju.

Gde ga držim?

U letnjem periodu mi je saksija stajala na terasi, a od pre nekoliko nedelja, avokado je dobio novo mesto – svetli ugao spavaće sobe.

Nega i održavanje.

Zalivam ga jednom nedeljno i povremeno mu prskam lišće vodom iz prskalice. Za sada mu prija sve to, pa mu ne uvodim neke nove rutine.

Avokado ima i ime. Zove se Žika 🙂

Bravo za Žiku, lepo je porastao, a nama ostaje da sledimo Brankina uputstva i da pevamo ako nam uspe sopstvena verzija Žike.

Ananas

Druga biljka, za koju sam se odlučila da ću probati da je podignem na terasi, je ananas. On mi je predstavljao veći izazov od avokada, jer je na interenetu bilo mnogo manje tutorijala o gajenju ove biljke. Ipak, pronašla sam jedan kanal na YT-u, koji sam odlučila da pratim i krenula sam da slušam njegove upute.

Šta treba da uradim da bih počela gajenje ananasa?

Kada kupite ananas, da biste ga posadili, treba da odsečete krunicu – gornji deo biljke, zajedno sa gornjim delom ploda, koji treba da bude kao poklopac. Onda krenete da skidate lišće, kako biste dobili čistu stabljiku od nekih 10 cm, koja će kasnije postati koren vašeg budućeg ananasa. Kada završite skidanje lišća i budete sasvim zadovoljni veličinom očišćenog dela stabljike, položite ga u duboku čašu i nalijete vodu. Ona se takođe menja na 3, 4 dana, da se ne bi zamutila, jer to može da dovede do pojave gljivica i raspadanja ananasa.

Sadnja ananasa

Nakon 3, 4 nedelje, trebalo bi da primetite prve korenčiće koji će viriti iz dela uronjenog u vodu. Kada primetite da ih ima između 7, 8 i preko 10, onda možete da ga zasadite u saksiju srednje veličine.

Gde ga držim?

Za sada je još uvek na terasi, ali kako mu je potrebno presađivanje, prvo ću uraditi to, a onda ću ga uneti u stan da prezimi unutra.

Polivanje i nega

Ananas se na početku, dok se ne primi, zaliva tako što se voda sipa direktno u sredinu zasađenje biljke. Nakon 2, 3 meseca počećete da primećujete nove listove, koji će izlaziti sa strane, a ne direktno iz centra. Zalivam ga jednom nedeljno u hladnjijem periodu, a tokom leta sam ga zalivala na dva, tri dana.

Čeri paradajiz (poslala Irena Posin)

Hoćete iz semena ili ćete da kupite rasad? Lakše je sa rasadom.

Ako nemate iskustva sa propagacijom biljaka iz semena uvek rasad uzmite. Šta je bitno – da ima dovoljno zemlje (nikako mini saksija), da je na osunčanom mestu, da se svakodnevno zaliva, može i povremeno djubrivo da se sipa (tečno u vodu, tako je lakše). Potrebno je da saksija bude dovoljno velika za “pritku” ili neku penjalicu jer je to potrebno paradajzu, generalno 🙂

Meni je ostajao na terasi dok ne uvene skroz. Rađao je jako dobro. Bude za salatu. Ja sam imala po 5-6 biljaka, vrlo dekorativno bude. Sad kako ne smem paradajz da jedem, ne sadim.

A iz semena – potrebno je da se seme izvadi iz zrelog ploda. Osuši (najbolje na listu hartije, iz sveske ili novina) i onda posle par meseci (otprilike u martu) posadi u malo zemlje sipano u onaj karton od jaja. Taj karton je bio-razgradiv, tj treba taj “obican” karton uzeti, jer je najlakše da se posle to tako celo zasadi u saksiju kad proklija i biljka “krene”.
A da krene… pa stavi se negde na toplo i ne zaliva se klasično nego raspršivačem. Ne treba seme duboko zasaditi. Koren će posle sam da se smesti kad bude u saksiji – ovo mu je privremeno mesto.
Kad kažem rasprišivačem, ona fajtalica za veš je zakon 🙂 eee a onda kad krene, sačeka se da malo “ojača” pa se onda sadi u saksiju.

A za sejanje čerija, dobili smo i komentar od jedne Maše:

Postoji jedini način za koji ja znam a to je hidroponika. Izguglajte o tome… definitivno je mnogo zdravije i može se bilo šta u bilo koje doba posaditi…

Limun (poslala Danijela Ružičić)

Imam limun na terasi. Još mi je napolju, planiram ovih dana da ga unesem. Star mi je tri godine i svake ima sve više limuna.

Sadi se u veliku saksiju (moj je kalemljen) i stavlja se zemlja za citruse. Ima je u Tempu. Inače ju je tesko naći. Takođe postoji prehrana za citruse koju takođe koristim. Što je limun veći treba mu veća saksija. Treba ga zalivati (zimi na pet dana, leti napolju svaki dan).

A evo i kako je uspeo limun jednoj Mariji:

Samo da kažem da je ovo sve nastalo od jednog običnog kupovog limuna koji imao mnooogo smenki 🤣🤷🏽‍♀️ i uz pomoć youtube-a sam videla šta treba da se uradi kako bi se zasadio. Posle 5 nedelja kada sam videla da mi je misija uspela, malo je reći da sam bila presrećna, jer meni inače i kaktus uvene, zaista. 🤷🏽‍♀️🙈

Peršun, bosiljak i kamlilica (poslala Ivana Aleksić)

Kamilica može da se sadi iz kesice čaja. 😊
Napuniti saksiju zemljom, natopiti vodom, istresti sadržaj iz dve – tri kesice čaja. Može i sušena koja se kupuje u zdravoj hrani samo da se lepo izmrvi. Zalije se i tako će proklijati. Dostići visinu oko 15cm, naša je trenutno tolika, mada mislim da će i više porasti. Tako da uvek imate svežu kamilicu. 🙂

Peršun

Peršun sam posadila u saksiji, ne tako velikoj, onoj srednjoj. Jedna kesica je bila dovoljna za dve saksije. Potopila seme preko noći da odstoji i sutradan ga posadila. Koristila sam zemlju iz sela u kojoj inače sadimo. Posadila sutradan. Zalivala svakodnevno dok nisam videla da se zeleni onda sam ga baš natopila. U principu zalivanje svakog dana, stajao je na terasi do septembra, evo ga u kući sada i ok je. Zadovoljna sam.

Bosiljak

Bosiljak. Uvek ostavim malo suvog i to izmrvim i uvek izbije. Zalivanje svakog dana. I on je posađen u maju.
Kada “procveta” bosiljak se izvadi i ostavi da se osuši. Kako bi trajao tokom čitave zime.
Trenutno čekamo rezultate zelene salate. 🙂

Biljke nikako ne zalivati hladnom svežom vodom sa česme. Najbolje da voda stoji u flaši. Kamilici je potrebna svetlost i toplota. Tako da može i sada da se posadi i stoji na prozoru gde ima svetlosti.

Opšti saveti za sejanje povrća i začinskog bilja (poslasla Dragana Kadijević)

Za sadjenje začinskog bilja i povrća presudna je strana sveta na kojoj se nalazi terasa.
Na južnoj i jugozapadnoj strani izvrsno uspeva sve sto posadite, dok su severna i severozapadna rizične.

Sve sam, zapravo, sejala, a ne sadila. Seme sam kupovala u poljoprivrednim apotekama, a zemlju na pijaci. Takodje, važan je drenažni sloj u žardinjeri, koji možete sami napraviti (šljunak, pesak), ali samo 1/4 ukupne visine posude. Dakle:

  • drenažni sloj
  • humus zemlja
  • seme (blago posuto)
  • veoma tanak sloj zemlje
  • najlon kesa kojom se uveže žardinjera
Pre povezivanja kese ili tanjeg najlona blago poprskati zemlju, najbolje rukom.
Nakon 2 nedelje otvoriti najlon. Trebalo bi da se pojave prve klice. Opet blago zaliti i vratiti najlon. Nakon nedelju dana skinuti najlon ukoliko je veći deo semenja ozeleneo. Najlon/kesu skinuti po lepom i sunčanom danu. Tako sam sejala bosiljak, paradajz (volovsko srce i čeri), mini krastavac, papričice i razne vrste balkonskog cveća.
Nadam se da ce Vam koristiti moj prilog. Ako je potrebno pojašnjenje javite se. Ups! Naravno, sve to treba raditi u rano prolece 🐞

Đumbir (poslao Jovan Stošić)

Ja sam iz znatizelje stavio đumbir u času vode, ali nažalost, pojačale su mi se obaveze, pa je i dan danas u čašici, ali ga ima 20ak cm. 🙂

Hvala svima koji ste učestvovali u ovoj inicijativi i poslali savete iz sopstvenog iskustva, za sve nas koji želimo, a ne znamo kako.

Takođe, evo i bonus teksta za sve koji gaje ili žele da gaje mesožderku: Kako sam gajila mesožderku.

Nadamo se da si nešto korisno i primenljivo naučio kroz ovaj blog, a u komentaru napiši i savete iz svog iskustva, kao i pitanja za iskusne i uspešne autore ovih saveta.

Srećno!

Postavi komentar