Kako do savršeno organizovanog frižidera

Očaravajuće je gledati dobro organizovan, uredan frižider. Ipak, to nije pitanje samo estetike. Organizovani frižider štedi i vreme i novac. Ako tačno znaš šta je unutra, kupovina namirnica, planiranje i pripremanje obroka postaju efikasniji, a propale hrane i neprijatnijh mirisa više nema.

Za početak, pozabavi se raznim rešenjima za skladištenje kako bi bolje organizovao voće i povrće. Kad postavljaš predmete na police, razmisli šta za tebe a i za samu hranu ima najviše smisla.

Mleko i jaja

Većina ljudi drži mleko na gornjoj polici ili u vratima, iako ga treba držati na poleđini donje police jer je tamo najhladnije.

Isto važi i za jaja, drži ih u originalnim kartonima gde su temperature konstantne.

Vrata frižidera

Rezerviši vrata frižidera za:

 • začine
 • puter
 • meke sireve
 • prerađene sokove.

Dečije grickalice

Ako imaš malu decu, stavi njihove grickalice na nivou očiju kako bi ih lako uzeli bez pravljenja nereda. Možeš rezervisati poseban separator – kutiju za svako dete ili staviti sve grickalice na jedno mesto pa nek biraju.

Kada kupiš nešto novo – na primer, mleko – stavi ga iza već otvorenog kako bi prvo potrošio stare, već otvorene proizvode.

Čuvanje hrane i rokovi

Pazi na čuvanje hrane i rokove – preporučuje se:

 • bacanje ribe nakon jednog do dva dana
 • meso posle dva do tri dana
 • povrće ili žitarice posle pet do sedam dana

Prilikom organizovanja frižidera, volimo da koristimo profesionalne/restoranske kuhinje kao modele, jer oni organizuju svoje frižidere sa ciljem bezbednosti hrane.

Njihov način rada je da organizuju hranu na osnovu temperature na kojoj se mora kuvati.

Stvari za koje nije potrebno kuvanje da bi bile sigurne za jelo (poput pripremljene hrane ili ostataka) stavljaju se na vrh, a onda je sve ostalo organizovano prema dole tako da hrana koja mora biti kuvana na najvišoj temperaturi (meso) bude na dnu.

Ako se frižider organizuje na ovaj način, bilo kakva unakrsna kontaminacija koja se može dogodi neće biti problem.

Evo kako organizovati delove frižidera:

 1. GORNJE POLICE – ostaci, pića, jogurt, sir, suvomesnato, hrana spremna za jelo
 2. DONJE POLICE – sirovi sastojci (meso) pripremljeni za kuvana jela
 3. VRATA – vrata frižidera su najtopliji deo frižidera, zbog čestog otvaranja i zatvaranja frižidera temperatura u vratima nije konzistentna. Tamo treba da idu samo začini/dodaci (parmezan, majonez, senf, gotovi sosevi…)

Ne stavljajte jaja ili mleko u vrata, njih treba staviti u hladniji deo frižidera.

4. FIOKE – Budući da su dizajnirane da drže određenu vlažnost proizvoda, tu ima smisla čuvati voće i povrće. Ali obično su na dnu frižidera, pa rizikujemo da kontaminiramo svoje sveže povrće ako stavimo meso na policu iznad. Neka rešenja?

Ako imaš dve fioke, napravi jednu isključivo za povrće, a drugu isključivo za sirovo meso.
Ako je jedna fioka iznad druge, koristi najnižu fioku za meso. Ako su jedna pored druge, bilo koja bi bila u redu.

Često čisti fioku koju koristiš za meso.

Ako je neizbežno stavljati sirovo meso iznad druge namirnice, improvizuj sopstvenu fioku za meso koristeći prozirni plastični separator koji će uhvatiti sve slučajne kapljice i sigurno držati meso dalje od svega ostalog.

Ukoliko tvoj frižider ima gornju fioku, na samom vrhu, ona obično služi kao mini friz, pa u njoj možeš držati namirnice poput kačkavalja, suvomesnatog, putera…

Nikada nemoj da stavljaš hranu u plastičnim kesama ili kutijama u frižider.

Nabavi posebne kutije / činije za frižider koje nisu napravljene od štetnih materijala, a koje će ti pomoći da jasno i lepo organizuješ svoju hranu. Svaku vrstu povrća ili voća stavi u posebnu, a jedna neka bude za začine.

Kada organizuješ hranu u činije, označi ih! Umesto lepljivih nalepnica koje se mogu ljuštiti ili zaprljati hranom, pokušaj da upotrebiš samolepljivu kreda foliju, pogodnu za često menjanje teksta. Oznake ne samo da pomažu u prepoznavanju šta se gde nalazi, već se mogu koristiti i za rok trajanja  i svima u porodici daju do znanja gde stvari pripadaju.

Iako je veliko zadovoljstvo videti naš frižider prepun različite hrane, budi siguran da ga ne prepuniš. Prepuni frižider može da ograniči protok vazduha, što otežava održavanje stvari hladnim i svežim, a to smanjuje energetsku efikasnost i može napregnuti motor frižidera.

Voće i povrće drži odvojeno. Neko voće proizvodi visok nivo etilena koji je stimulator zrenja i može pokvariti povrće.

Tajna broj jedan za organizaciju tvog frižidera?

Očisti ga. 

Stekni naviku nedeljnog čišćenja frižidera pre kupovine novih namirnica. Baci sve što je isteklo i obriši police i fioke. Jer, suočimo se sa tim – sve ove metode organizacije ne znače ništa ako tvoj frižider nije čist i pun je stare hrane.

Ukoliko ti treba pomoć oko čišćenja kuhinje i čišćenja/organizacije frižidera, pozovi nas na 063 132 1233 ili popuni formu ispod:
  Lokacija *

  Komentari

  • Branka

   27/02/2020

   Za dobro organizovanje frižidera i uštedu hrane, kao i održavanje higijene bez upotrebe deterdzenata, nudim vam saradnju sa proizvodima Tupperware.
   Proverite moju facebook stranicu
   https://www.facebook.com/TupperwareGrupaBiseri/
   I pozovite na 060 44 99 449
   Branka Vukčević
   Tupperware savetnik

   reply

  Postavi komentar