Kako da umanjite prolećnu alergiju uz pomoć trikova za čišćenje

Proleće, prelepo godišnje doba. Sve se budi, cveta i … apćiha. Evo i tih dosadnih alergija. Pitate se kako čišćenje uopšte može da vam pomogne kada ste već iziritirani i samo kijate i curi vam nos. Evo nekoliko jednostavnih trikova koji zahtevaju samo malo čišćenja a mogu vam veoma pomoći kod alergija.

#1 Spavaća soba

Ako vas muči alergija verovatno ćete najveći deo vremena provesti baš u ovoj prostoriji, u krevetu. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći.

* Rešite se stvari koje skupljaju prašinu poput magazina, starih novina, plišanih igračaka.

* Brišite redovno prašinu sa mokrom krpom.

* Koristite usisvač sa HEPA filterom.

* Svake nedelje menjajte posteljinu.

* Usisavajte svoj dušek oko 2 minuta sa obe strane, dvaput mesečno.

* Ako imate tepih gledajte da pređete na zdravije rešenje poput podova od drveta. Manje skupljaju prašinu i lakši su za održavanje.

#2 Kupatilo

Kupatilo predstavlja vaše svetilište u kući, a naravno da tamo ne želite stanovnike poput buđi i gljivica. Zato treba da poštujete sledeća pravila.

* Posle svakog kupanja obrišite zidove koje ste isprskali.

* Ako imate tuš kabinu ostavite je otvorenom posle kupanja, isto važi i za zavesu.

* Ako imate zavesu za tuš koja nije od plastike već tkanine, perite je tečnim izbeljivačem i deterdžentom.

#3 Kuhinja

Kao i u kupatilu, buđ i gljivice vrebaju sa svih strana. Zato treba da održavate sve površine suvim i da ih prebrišete posle svake upotrebe. Takođe u frižideru je pogodno stanište za ove napasti, koristite sredstva poput ne abrazivnih sredstava i vode.

#4 Dnevna soba

Pored buđi, gljivica i sličnih napasti, u ovoj prostoriji može biti polena i prašine. Baš u prostoriji, u kojoj provodite najviše vremena, u druženju ili prosto odmaranju. Evo i par saveta za smanjenje alergena u ovoj sobi.

* Redovno perite svoje zavese jer su one kao magnet za prašinu.

* Ako imate parket, usisavajte redovno.

* Čistite okvire prozora jer su oni pogodno mesto za buđ i prašinu.

* Ako imate usisivač sa HEPA uređajem redovno ga koristite, batalite jednu dremku.

* Ako vaša deca drže igračke razbacane po sobi, čistite za njima i pobrinite se da su igračke pogodne za pranje u mašini za veš. A ako imaju velike i grube igračke koje se ne mogu prati, brišite ih redovno mokrom krpom.

Vidite da nije tako strašno! Samo par minuta dnevno uloženih u čišćenje može umanjiti efekte vaše alergije. Ostanite čisti i sigurni! Ako vam prašina ipak ometa svakodnevni život možete unajmiti Uradi-zaradi tim! Angažuj pouzdanu i pedantnu osobu za mesečno čišćenje stana.

Postavi komentar