Čistom kućom protiv korona virusa

Radi zaštite sebe i svojih dragih ljudi ne samo od korona virusa već i od svih mogućih zaraza i opasnih bakterija savet je da vodiš računa o higijeni svog prostora i vršiš detaljnu dezinfekciju. Najbolje je kombinovati mehaničku (čišćenje, ribanje, pranje) i hemijsku dezinfekciju (upotreba kiselina, sapuna, detrdženata).

U nastavku pročitaj osnovne savete za dobru dezinfekciju kuće.

Pravilo #1 – priprema za dezinfekciju

Pre samog postupka primene određenih sredstava očisti sve od fizičkih nečistoća (blato, mulj, prljavština). Dakle sve vrste površina prebriši, a sve tkanine i materijale istresi.

Pravilo #2 – pranje pre upotrebe dezinficijensa

Površine koje želiš da dezinfikuješ najpre sanitarno operi (najbolje toplom vodom pod pritiskom), pa onda uzmi hemijska sredstva. Topla voda je u stanju da ubije klice i ona pomaže da se posuđe i odeća čiste, čime ih oslobađa da budu potencijalni domaćini za bakterije.

Pravilo #3 – dezinfekcija kuhinje

S obzirom da je kuhinja najbitnija jer se u njoj sprema hrana i predstavlja glavni izvor bakterija savet je da se detaljno pozabaviš njenim čišćenjem. Posebno obrati pažnju na:

 • posuđe
 • escajg
 • sunđer

Što se tiče visećih delova, radnih površina i ormarića koristi isto sredstvo koje koristiš za posuđe.

⚠ UPOZORENJE! ⚠

Menjaj sunđer jednom nedeljno jer se na njemu nakupljaju bakterije koje se šire po posuđu.

Pravilo #4 – pranje namirnica

Nepotrebno je naglašavati da se voće i povrće mora dobro prati, hrana se ne sme držati dugo na otvorenom, a evo jedan specijalan savet: ➡ Poprskaj voće i povrće hidrogen peroksidom, a onda sirćetom. Važno je da sprejeve koristiš posebno. Na kraju sve dobro isperi vodom. ⬅ Nećeš osetiti nikakav miris, a sve potencijalne štetne bakterije su ubijene.

Vodi računa i o dasci za rezanje mesa. Možeš koristiti sprej sa hidrogen-peroksidom  koji dezinfikuje kao i komercijalni preparati, pristupačan je svakome, a ubija sve bakterije. ‼ Koristi samo blag 3% rastvor, jer u koncentracijama većim od 10%, ova supstanca može da bude opasna.

Pravilo #5 – čišćenje površina

Za sve površine u kući koristi efikasno univerzalno sredstvo koje možeš napraviti sam i to vrlo povoljno.

Potrebno je:

 • 1 čaša destilovane vode
 • 1 čaša belog sirćeta,
 • nekoliko kapi eteričnog ulja čajnog drveta

Sve stavi u bocu sa raspršivačem. Čisti sve površine, dezinfikuje i veoma je jeftin, bez otrova i hemikalija.

Pravilo #6 – čišćenje nameštaja 

Ukoliko imaš prekrivač skini ga sa nameštaja, usisaj, pa naprskaj tečnost po njemu. Predlog za efikasnu tečnost:

 • pomešaj sodu bikarbonu i prašak u činiju
 • dodaj vruću vodu i sirće
 • sve dobro izmešaj i sipaj tečnost u flašu sa raspršivačem

Nanesenu tečnost prebriši krpom. Ostavi da se osuši.

Soda bikarbona 

Jako dobra stvar je soda bikarbona. Ostavi dušek ili kauč posut sodom bikarbonom par sati, najbolje 1 dan. Nakon toga usisaj dušek.

Soda bikarbona je zaista neverovatan sastojak, celu kuću možeš očistiti sa njom, možeš je koristiti na bilo kojoj površini i materijalima. Korisna je kod pranja veša, čišćenja kuhinje, otklanjanja neprijatnih mirisa.

*Higijena najvažnija za prevenciju*

U samoizolaciji si i paničiš oko odlaska u nabavku, a potrebne su ti namirnice ili lekovi? Šetanje ljubimca?
Samo u narednih 30 dana poruči preko Uradi-zaradi pouzdanu osobu iz najbliže okoline koja će da uradi to umesto tebe. Za samo 200 dinara. Jer samoizolacija vaša je briga naša!

Komentari

 • Sasa

  25/05/2020

  Korona virus je jos tu i nema opustanja, posebnu paznju treba obratiti zajednickim prostorijama u ulazima u zgradu a taj posao treba poveriti profesionalcima kakvi su u Invekti kako bi bili sigurni da virus ne stanuje u nasoj zgradi.

  reply
 • Pricebye

  16/07/2020

  čist dom temelj je zaštite zdravlja i dobrobiti vaše porodice

  reply

Postavi komentar