Brzo i zdravo!

Volite da se hranite zdravo ali nikako ne uspevate da ispratite vašu želju, jer stalno negde žurite? Svakodnevna ishrana u restoranima može biti novčano zahtevna, dok  fast food-ovi i pekare nisu ono što vam odgovara. Kako da osmislite dnevne obroke tako da vam priprema ne oduzima mnogo vremena a ipak imate ispred sebe nešto ukusno i hranljivo?

 

Radnim danima retko ko ima vremena da kuva komplikovana jela i zahtevne ručkove. Ukoliko ste se uželeli domaćih obroka predlažem kombinaciju salate i potaža, koje možete spremiti pre posla i poneti ih sa sobom. Takođe, ako ste se kući vratili umorni i gladni, njih vas neće mrzeti da napravite, osim ako neki od naših izvršilaca već nije obavio nabavku i pripremu ručka za celu porodicu

Salate

Kada čujete “salata” verovatno pomislite na dodatak “pravom” ručku, ali ona može biti i glavno jelo!  Od ovih sastojaka možete napraviti dosta kombinacija, u zavisnosti koliko ste gladni, ili za šta ste raspoloženi. Takođe količine zavise da li pravite samo za sebe ili za još nekog

  • Jaja, testenina ili pirinač kao osnovu za salatu. Uglavnom, nešto od toga skuvam ujutru, pre polaska, dok se tuširam ili pijem kafu.
  • Zatim iseckam i ubacim sveže povrće, u zavisnosti šta imam u frižideru – paradajz, paprika, kupus, krastavac, rukola, masline itd. 
  • Na kraju dodajem semenke ili neki orašasti plod – kikiriki, badem, orah, suncokret, semenke bundeve
  • sir – kačkavalj, feta, mladi sir. 

Evo kombinacije koju sam poslednju pravila (za jednu osobu) : jedna paprika, nekoliko cherry paradajza, malo oraha i suncokreta, parče kačkavalja iseckanog na kockice, masline i jedno jaje.

Potaž

Pravim ga na najjednostavniji način:

  • Povrće obarim, zatim ga ubacim u blender. Možete koristiti zaleđene kombinacije iz supermarketa za najbrži potaž. Od jednog pakovanja spanaća (npr. frikomov) ja napravim 3-4 ture potaža za jednu osobu. 🙂
  • dodam začine – so, biber itd.
  • vodu, količina takođe zavisi od toga koliko gust želite potaž. Isprobavajte!
  • nekoliko kašika pavlake ili grčkog jogurta (može i bez njih)

Moja poslednja verzija je bila od karfiola, šargarepe i graška.

Možete otkriti vaše najdraže kombinacije za salate i potaže 🙂 Imate prostora za eksperimentisanje!

Pišite nam o jelima koje spremate – brzo i zdravo, pa ćemo ih objaviti 🙂

Ako vam se nakon napornog radnog dana i ovo čini previše – angažujte Uradi-zaradi izvršioca da vas kući sačeka već gotov obrok!

Postavi komentar