#8 Knjige koje vam predlažemo

Kada ste poslednji put seli i natenane uzeli neku knjigu? Ubrzan tempo života i pretrpanost informacijama nas ostavlja da povremeno prelistamo neke internet članke i novine. Napravite prostora za ovu aktivnost i vratite vaše omiljene romane u život! Verujemo da svako ima bar jedan takav, a ispod se nalaze naši! Takođe, Margareta je gost na ovonedeljnoj listi – ona je jedan od pratliaca na Uradi-zradi fb-stranici i ima sjajan predlog 🙂

preuz. sa: https://instagram.com/

1. Zvezda mora

(predložila Margareta Stefanović)

Mnogo čitam, pa ne znam koju knjigu bih odabrala kao preporuku. Od pisaca beletristrike najvise volim Noru Roberts, jer meša više žanrova u jednoj knjizi (triler, dramu, ljubavnu tematiku, avanturu i akciju). Što se tiče njenih romana, “Zvezda mora” je na mene ostavila jak i pozitivan utisak. Teško mi je bilo da se odlučim za samo jednu 🙂

preuz. sa: https://writingcooperative.com/

2. Starac i more

(predložio Dušan Cemovic)

Tokom čitanja Hemingvejaprvi put u životu sam osetio kako neretko jurimo “kao muve bez glave” za ciljevima i shvatio da oni, koliko god da su zacrtani, treba da se koriguju i unapređuju. Znanje i iskustvo koje dobijamo u hodu, veoma je bitno i ponekad je ono važnije od krajnjeg ishoda. Uvek postoji mogućnost da dostignuti cilj ne ispuni sva očekivanja, pa ćemo biti razočarani ako ne uživamo usput.
preuz. sa: http://notesfromthefallen.blogspot.com/

3. Harlekin

(predložio Ognjen Kanjevac)

Upozoravam vas da ova knjiga, kao i sve ostale Kornvelove, imaju naviku da vas nateraju da ih pročitate u jednom cugu! Harlekin prati engleskog strelca, Tomasa od Huktona, koji se pridružuje engleskoj vojsci u pohodima Stogodišnjeg rata. Čitajte kako Kornvel rastavlja ideale viteštva, časti i religije. Ono što takođe možete da očekujete su neverovatno autentične i realistične priče.

preuzeto sa: https://sr.wikipedia.org/

4. Tvrđava

(predložio Lazar Bjelica)

Različite knjige pratile su mi različite periode života. Ipak, čini mi se da je knjiga “Tvrdjava”, Meše Selimovićavanvremenska. Nije bitno sa koliko godina je čitate. Uvek možete da naučite nešto što niste znali. Uočićete koliko tvrdjava ste izgradili – u sebi i oko sebe. Neka utvrdjenja su veća, neka manja. Neka moraju da postoje, a neka samo smetaju.

preuz. sa: https://www.deviantart.com/

5. Narcis i zlatousti

(predložila Jelena Joksimović)

Volim knjige koje, kao glavnu temu, imaju unutrašnja zbivanja i psihološke procese umesto uobičajene radnje. Zbog toga, ova je jedna od mojih favorita. Herman Hese govori o kontradiktornosti ljudskog postojanja – o tome da samo život u krajnostima, intenzivno proživljavanje i nova iskustva mogu učiniti da se osećamo istinski živim, dok, sa druge strane, čeznemo za udobnošću, bezbrižnošću rutine i navikom.

preuzeto sa: https://filmsdeconstructed.wordpress.com/

6. Lolita

(predložila Katarina Kukurić)

Lolita je Nabokovu donela slavu, izazvala je burne komentare i neretko se postavlja pitanje da li je ona umetničko delo ili perverzija. Radnja je smeštena u Nju Hempširu, gde se upoznaju profesor knjizevnosti Hambert i ćerka žene kojom se on nedavno oženio – Lolita. Priča nas uvlači u njihovu zbunjenu psihu. Ovaj odnos prate krivica i strah da društvo neće prihvatiti zabranjenu ”ljubav”.
preuzeto sa: https://ph.carousell.com/p/

7. Nepodnošljiva lakoća postojanja

(predložila Tanja Rakita)

Da li se stvari dešavaju slučajno ili postoji sudbina? Da li je sve teško i zahtevno, zaista vredno? Da li bez muke nema nauke? Kundera osmišljava likove koji predstavljaju suprotnosti. “Lakoća” naspram “težine” i “površnost” u odnosu na “dubinu”. Svaki put kada bih se našla zaglavljena u problemima vraćala sam se njemu, da se podsetim da postoji izbor i život nije predodređen.

8. Sunce iza bedema

(predložila Dragana Jovčić)

Kao poborniku slobode i jednakosti “Sunca iza bedema” mi je mnogo značilo. Đžin Sason opisuje borbu žene sa suprugom koji je maltretira i sa porodicom koja je ne razume. Reč je o imućnim ljudima, što govori da ove vrednosti nemaju veze sa statusom, već sa uverenjima i pokazivanjem moći. Nasilje je često i to ne samo u ovom delu sveta – zato se borite za svoja prava, put je težak ali vredi!

* klikom na naslov predloga možete pogledati detalje o istom

Javite nam vaše ideje pa ćemo ih uključiti sledeći put 🙂

Postavi komentar