6 vrsta posnih kolača za slavu by Mikina Kuhinja

Zdravo! Moje ime je Milena, imam 24 godine i kuvanje je moja strast, nešto u čemu uživam, gde sati neprimetno prolaze, gde se budi mašta i radjaju nove ideje. Kuvanje je nešto gde mogu da iskažem pun svoj potencijal, svu svoju kreativnost, od smišljanja recepata, kombinovanja različitih sastojaka, do dekoracije i fotografije. Moje recepte možete pronaći na Instagram profilu @mikina_kuhinja, kao i na istoimenom Youtube kanalu i Facebook stranici.

Tema ovog članka jesu posni slavski sitni kolači, pa ću se truditi da ti opišem svoj doživljaj slave, kako smo je mi u našem domu do sada slavili, ali i da podelim sa tobom par recepata za meni omiljene kolače koje spremamo svake godine.

Slava je porodični obred u slavu svetitelja, porodična molitva zahvalnosti za sve što krsni svetitelj radi za nas i porodična molitva da nas svetitelj zaštinik blagoslovi na njegov dan, da nam u svemu u domu i porodici dobro ide.

Slava je u našoj porodici bila jedna od najlepših dogadjaja u toku godine,ne samo nama nego i našim gostima. Kako smo slavili Svetog Nikolu, tik pred Novu godinu, sve je imalo još veću draž- sneg, toplina doma, sijališcice, jelka, dragi ljudi na okupu, smeh, radost, sreća..kao da vreme stane, kao da više niko nema svojih problema, kao da je jedina obaveza tog dana da se svi budemo tu na okupu, pravimo dobru atmosferu i uživamo.

Sva hrana koja se spremala spremana je sa puno pažnje i ljubavi, sastojci su pažljivo birani i držali smo se istih recepata svake godine jer su na[i dragi gosti navikli na našu slavsku trpezu.

Izmedju ostalog svake godine su pravljeni sitni kolači koji bi naše goste zasladili na kraju večeri.

Svake godine je pravljeno oko 10-ak vrsta kolača sa različitim sastojcima kako bi bili što raznovrsniji i kako bi svako našao nešto po svom ukusu.

Podeliću sa tobom 6 vrsta meni omiljenih, a nadam se da će se i tebi dopasti neki od njih.

1. Kuglice od urmi (za oko 40 kuglica)

Preukusne kuglice od samo 3 sastojka, veoma zdrave, pune proteina, hranljive, posne ( i za post na vodi), a spremne za 10 minuta. Sveže urme možete naći u većini radnji sa zdravom hranom, prodaju se u kartonskim kutijama od 500-600g i cena po kutiji je oko 200 dinara.

Potrebno:

400g svežih urmi

150g lešnika

3 kašike organskog kakaoa (može i bez njega, stavljam ga zbog svih blagodeti koje krije)

Priprema:

Grubo samleti lešnike. Očistiti sveže urme od koštica, samleti ih zajedno sa lešnicima i kakaom u blenderu, ali ne sve odjednom jer su urme jako lepljive, nego deo po deo. Kašičicom odvajati masu i formirati kuglice

(moraćete par puta oprati ruke tokom pravljenja kuglica jer se urme lepe). Formirane kuglice ostaviti na hladnom kako bi se stegle, a možete ih kasnije prelivati i čokoladom, posipati lešnicima, a možete ih i ostaviti ovako.

2. Banana kuglice sa kokosom (za oko 30 kuglica)

Potrebno:

2 banane

100g šećera u prahu

100g kokosa

250g mlevenog keksa (posnog za post)

Priprema:

Sve sastojke staviti u čoper, stistupi dva puta i smesa je gotova, ostaje samo još da se formiraju kuglice.   Kašičicom vaditi masu, dlanovima formirati kuglice, valjati u kokos i staviti u frižider da se malo stegnu. Banane se mogu meljati i viljuškom, pa da se ručno pomešaju sastojci. Ukoliko je smesa malo mekanija, samo dodati još malo keksa.

Zbog banane koja brzo tamni, poželjno je pojesti ih kroz 4-5 dana, pa nemojte praviti ovu vrstu kolača mnogo pre slave.

3. Kikiriki kuglice ( za oko 50-60 kuglica)

Potrebno:

300 g margarina

100 g čokolade za mešanje

350 g mlevenog kikirikija

300 g prah šećera

250 g posnog mlevenog keksa

50 g celog kikirikija

Priprema:

Margarin sobne temperature umutiiti sa 300g prah šećera. Postepeno i naizmenično dodavati otopljenu čokoladu na pari i pomešan keks sa kikirikijem.

Kada su satojci sjedinjeni, formirati kuglice veličine manjeg oraha i ređati na plato ili u korpice.

Dekorisati celim kikirikijem tako što na svaku kuglicu stavite po 1/2 kikirikija.

4. Rafaelo kuglice (za 30-ak kuglica)

Potrebno:

1dl vode

150g šećera

125g margarina

200g pirinčanog mleka u prahu ili posne zamene za mleko u prahu

150g kokosa

Priprema:

Staviti vodu i šećer da nižu temperaturu i kuvati dok se šećer u potpunosti ne otopi. Dodati margarin. Kada se margarin otopio skloniti šerpicu sa ringle, pa postepeno dodavati mleko u plahu i mešati dok se ne sjedine svi sastojci i razbiju grudvice. Smesi dodati  i 100g kokosa, pa sjediniti. Vruću smesu pokriti providnom folijom na 2h da se potpuno ohladi. Kašičicom vaditi ohladjenu smesu i dlanovima formirati kuglice, pa valjati u preostali kokos. Kuglice ređati na tanjir i staviti u frižider da se stegnu.

5. Kornflejks ružice (za oko 50 korpica)

Potrebno:

250g margarina

250g šećera

7 kašika meda

100g čokolade

100g seckanih badema

250g kornflejksa

Priprema:

Margarin, med, šećer i čokoladu otopiti na tihoj vatri da provri. Kad se malo prohladi, dodati bademe i kornflejks. Puniti korpice smesom dok je topla.

6. Ferero kuglice (za 30-ak kuglica)

Potrebno:

200g napolitanki sa lešnikom

300g seckanih lešnika

170g margarina

100g čokolade

100g krema

Priprema:

Otopiti čokoladu, pa je umutiti sa razmekšalim margarinom i kremom da se sjedine. Dodati seckane napolitanke i lešnike. Napraviti kompaktnu smesu i ostaviti da se malo stegne, pa dlanovima formirati kuglice i valjati u seckane lešnike.

Zahvaljujemo se Mileni što je sa nama podelila ovako korisne, lepe a lake recepte. Nas je već inspirisala da probamo da ih napravimo, a tebe?

Želimo vam svima srećnu slavu!

Kako biste maksimizirali uživanje u ovoj prazničnoj atmosferi, provodili što više vremena sa gostima i uživali u ukusnim zalogajima, možete da naručite Generalku – generalno čišćenje u trajanju od 7h pre ili posle slave kao i pomoć u kući u toku slave (služenje, pranje sudova…)

Da poručiš kontaktiraj nas na 063 132 1233 ili popuni formu ispod:




    Lokacija *

    Komentari

    • Jelena

      16/12/2019

      Probala sam recept sa kikirikijem,odusevljena sam.Jedva cekam da probaju gosti i cujem misljenje!😊

      reply

    Postavi komentar