#14 Rituali za opuštanje

Da li imaš navike koje ti mnogo znače i čine tvoj self-care? One predstavljaju pomoć u svakodnevnoj borbi sa stresom i vreme koje odvajaš da radiš stvari u kojima uživaš! To mogu biti male stvari poput odlaženja kod frizera pa sve do putovanja! Self-care je veoma važan deo brige o mentalnom zdravlju i način koji ti omogućava da se bolje nosiš sa izazovima sa kojima se susrećeš!

Čini ti se da često nemaš ni malo vremena koje bi posvetila sebi, jer si pretrpana kućnim poslovima? Pogledaj neki od mesečnih paketa, koji sadrže usluge čišćenja, peglanja i slaganja ormara i dopusti sebi predah!

1. Jutarnji ritual

(Jelena Joksimović)

 

Shvatila sam da, ako primim neku stresnu informaciju odmah ujutru, ceo dan mi prođe u nekoj negativnoj energiji. Zato sam rešila, šta god da se dešava – ne uključujem računar i internet na telefonu pre 09h. Jutro provedem uz obaveznu domaću kafu i jutarnji program sa Goricom i Draganom na radiju S2.

Posle 09h sam spremna da započnem radni dan! Ova odluka mi mnogo pomaže. Ako ne udovoljim sebi, znam da neću biti raspoložena ni za druge.

2. Dugo tuširanje

(Dragana Arnautović)

 

Previše obaveza mi ponekad uskrati vreme za šetnju, razgovor sa prijateljima ili za druge stvari koje me opuštaju. Ono što ja radim za sebe, tim danima, jeste dugo tuširanje. Voda je nešto što me smiruje, pogotovo kada dodam činjenicu da detaljno biram miris kupke koju koristim (to svima preporučujem). Istraži miris koji ti najviše prija, pusti muziku i odvoji vreme za sebe!

3. Serija i pica

(Jana Obradović)

 

Nedelju sam imenovala danom za odmor, bez izuzetka! Kako je krenulo hladnije vreme, nedeljom popodne najviše uživam u serijama i pici. Najčešće naručim omiljenu picu ili napravim domaću verziju. Zatim pustim seriju koju pratim i uživam! Nakon toga sam spremna da odmorna uđem u novu nedelju!

4. Pisanje dnevnika

(Tanja Rakita)

 

Još od početka srednje škole pišem dnevnik. Odavno sam zaključila da je to metod koji će mi pomoći da manje zaboravljam i koji mi služi kao ventil. U te svrhe, ljudi koriste sport ili vožnju, dok meni dnevnik sasvim dobro služi. Ponekad ne pišem mesecima, dok u drugom periodu pišem svaki dan. Zavisi od dešavanja i misli koje želim da prenesem na papir.

Jednom sam razmišljala šta bih spasila iz stana, da ga zadesi požar i definitivno sam se odlučila za njih!

5. Prelistavanje novina i omiljenih portala

(Katarina Kukurić)

 

Kada se probudim, odvojim pola sata za sebe – čitam novine, slušam muziku, pušim, pijem kafu i ne pričam! To je vreme koje iskoristim da se razbudim i mirno započnem dan. Informišem se o stvarima koje me zanimaju i nigde ne žurim. Ovaj ritual retko preskačem, čak i kada kasnim 🙂

6. Šetnja do posla

(Dušan Cemovic)

 

Na posao često idem pešice. Bez obzira na vremenske prilike potrudim se da ispoštujem jutarnju šetnju. Uvek se super osećam nakon tridesetominutnog hoda i doze svežeg vazduha. Menjam rute kojima idem i zaobilazim prevoz. Beograd je veliki grad, tako da imam dosta opcija kako mogu da stignem do posla, što rado i koristim!

7. Mini bašta

(Dragana Jovčić)

 

Živim u malom stanu i nemam mnogo mesta za velike biljke. Rešila sam da me to ne sprečava da ostvarim želju za baštom – u ovom slučaju mini baštom. Zasadila sam ljute papričice, peršun i avokado. Volim da ih zalivam i gledam kako napreduju. Brinem se o njima sa ljubavlju i planiram da zasadim još neko povrće!

Smatram da gajenje biljaka ima terapeutsko dejstvo na ljude, pa isprobaj i ti! Briga o biljkama je istovremeno briga o sebi.

8. Osam sati sna

(Lazar Bjelica)

 

Iskusio sam razne negativne posledice nedostatka sna, nakon čega sam odlučio da neću više žrtvovati spavanje zbog fakulteta ili posla. Doneo sam pravilo “minimum sedam”. Trudim se da spavam osam sati svaki dan a ne pristajem na manje od sedam.

Primetio sam da sam koncentrisaniji, više uživam u stvarima i imam energije za ono što volim! San je baza! Ukoliko se vodite idejom “spavaću kad umrem”, verovatno ćete umreti ranije. 🙂

Postavi komentar