11 Najtoksičnijih stvari iz vašeg doma i kako da ih zamenite zdravijim rešenjima

Vaš dom je vaša oaza. A opet niste znali da u njemu svakodnevno vrebaju toksične materije koje mogu štetiti vama i vašoj porodici. Mi vam nudimo rešenja za ovih 11 svakodnevnih problema.

#1 Plastični omotači, ambalaže i flaše

Mnoge plastične ambalaže su napravljenje od hemikalija poput ftalata, koje mogu uticati na endokrini sistem organizma i stvoriti suprotan efekat pri razvoju, i dovesti do negativnih efekata kod reproduktivnih i neuroloških organa kod ljudi. Tokom dugog izlaganja hrane plastičnoj ambalaži dolazi do ispuštanja ovih negativnih materija koje upija vaša hrana. Rešenje su staklene ambalaže i papirne kese za odlaganje i nošenje hrane.

#2 Nelepljivi tiganji

Iako veoma popularni, ovi tiganji su i najkontroverzniji. Prema Environmental Working Group-u ovi tiganji imaju zaštitni sloj koji veoma brzo pri pečenju može dosegnuti temperaturu od 372 stepena Celzijusa u roku od 3-5 minuta, pritom ispuštajući 15 toksičnih gasova i hemiklija, od kojih su dva kancerogena. Morate dobro da proučite njihov način izrade i materijale od kojih su nastali da biste bili sigurni da ste izabrali ne lepljivi tiganj koji je takođe ne toksičan.

#3 Osveživači vazduha

Prema nedavnim studijama koje su sprovedene na Univerzitetu Berkli u Americi, bilo bi poželjno da ne kupujete osveživače vazduha jer oni pri čestoj upotrebi ili u neprovetrenim prostorijama mogu osloboditi toksične nivoe polutanata. Postarajte se da ako ih već koristite provetrite prostoriju. Kao rešenje, ako biste i dalje da koristite osveživače, probajte da nađete recepte za homemade verzije koje možete sami da napravite.

#4 Parfemi i sveće

Prema istraživanjima i parfemi mogu sadržati štetne i toksične materije koje mogu proizvesti opasne posledice po ljudski organizam. Zato tražite prirodne alternative. Takođe, mnoge sveće su napravljene od parafinskog voska koji može proizvesti veoma toksične benzene i toluene kada gori. Ako niste znali isti tip toksina se ispušta i iz izduvnih gasova dizel goriva. Tako da probajte da nađete sveće koje su napravljene od voska soje jer on neće proizvoditi ove toksične materije pri sagorevanju.

#5 Omekšivač za veš

Ako niste znali kako omekšivači funkcionišu evo pojašnjenja- oni pri pranju pospu tanak sloj toksičnih materijala po vašoj odeći, koji se ne ispira. Te materije koje ostaju po odeći su amonijumske soli. One mogu proizvesti iritaciju kože, respiratorne probleme, pa čak i glavobolje. Rešenje je koristiti zdraviju verziju poput belog sirćeta kao prirodnu verziju omekšivača za veš.

#6 Sredstva za čišćenje

Pošto ste sa štetnim dejstvom svih preparata za čišćenje vašeg doma verovatno već upoznati, kao zdravije rešenje, koje su koristile i naše bake, javljaju se sirće i voda.

#7 Zavesa za tuš

Iako vam ne deluju kao izvor nečeg potencijalno štetnog, osim plastike, zavese za tuš sadrže u sebi ftalate. Ftalati se koriste da omekšaju plastiku koja ide u zavese za tuš. A njihovo dejstvo je najštetnije i najkobnije po decu. Mi vam kao rešenje nudimo zavese koja je su bez ove štetne materije.

#8 Sprejevi protiv buba

Sprejevi su veoma štetni po vaše ukućane i trebalo bi da ih izbegavate unutar vašeg doma. Takođe je dokazano da insekticidi stvaraju neurološke probleme kod dece. Tako da potražite, ako baš morate da koristite, blaža prirodna rešenja koja nisu toksična i koristite ih van svoga doma.

#9 Antiperspiranti

Jedan od najčešćih sastojaka dezodoransa jeste aluminijum. Administracija za hranu i lekove je naredila da se obeleže svi antiperspiranti uz upozorenje o štetnim sastojcima. Pokrenulo se i pitanje da li aluminijum iz dezodorantsa doprinosi pojavi raka dojke. A to je dovoljan razlog da probate da nađete zdravije rešenje. Kod nas možete naći zdravije verzije dezodorantsa u drogerijama, a od brendova to su Alverde, Balea, Sofi, Koozmetik.

#10 Kreme za sunčanje

Treba izbegavati kreme za sunčanje sa sastojcima poput oksibenzona, avobenzona, oktisalata, oktokrilena, homosalata i oktinoksatea. Slični toksični elementi se nalaze i u parfemima. Kao zdravo rešenje na našem tržištu možete naći Neutrogenu, Alverde, Avene, Eucerin.

#11 Wi-Fi ruteri

Bežični ruteri odašilju elektromagnetno zračenje niske frekvencije. Vrlo je verovatno da se od ovih efekata ne možete potpuno zaštititi, ali možete preko noći diskonektovati svoj ruter. Takođe lampa od Himalajske soli može smanjiti štetne uticaje rutera.

Zdravija varijanta uvek postoji dakle sve je do tebe, izaberi zdraviji put. A ako želiš da tvoj dom bude tip top uz organsko čišćenje imaj na umu da ti Uradi-zaradi može pomoći! Angažuj pouzdanu osobu iz svoje najbliže okoline

Postavi komentar