#33 Kako biti produktivan na poslu

Želiš da budeš što produktivniji na poslu, bez stresa, sa punom koncentracijom? Uradi-zaradi tim ima predloge za tebe koje možeš da primeniš.

#1 Pauza

(Jelena Joksimović)

 

Moj trik za produktivnost na poslu jeste pravljenje pauza od 5 minuta na svakih sat vremena. Za to vreme se skroz udaljim od računara i ”iskuliram”. Mogu da odem do kuhinje i napravim kafu ili porazgovaram sa kolegama o nekoj temi koja nije vezana za posao. Tu pauzu koristim da napunim baterije i kada se vratim za računar uglavnom bez problema mogu da se ponovo udubim u problem na kome radim.

#2 Doručkujem pre posla

(Bojana Jaglica)

 

Najvažnije je da na početku dana dobijem energiju potrebnu za posao, brže se razbuditim i prvih par sati rada mi padne lakše!

#3 Ustajanje ranije

(Dušan Cemović)

 

Kako nam mozak brže radi ujutru i odmorniji smo, možemo se tada baviti različitim aktivnostima. Ljudi koji su uspešni, većinom ustaju ranije, pa i oko 05:30. Završe neke obaveze u koje moraju da uključe intelekt ili iskoriste to vreme za sport. Posle toga odu na posao i nakon radnog vremena nemaju nikakve obaveze, pa ako su umorni mogu samo da se uvale u trosed ili slično. Taj jutarnji period može da se iskoriti i za mirnu dužu kafu uz čitanje ili pak gledanje omiljene serije dok se spremaš natenane. Lako se napravi ritual koji čini da lepo započnemo dan.

#4 Šetnja

(Dragana Jovčić)

 

Obično, kada vidim da mi ne ide, ja idem u razgledanje, šetnju i potencijalni shopping. Tada razmislim malo, odmorim se, komuniciram sa drugim ljudima i tako se vraćam u svoje pređašnje produktivno stanje. Uvek mi pomaže, jer nakon toga imam više energije i odradim duplo više taskova. Ne forsiraj se previše i trudi se da radiš efikasno!

#5 To-do lista

(Dragana Gordić)

 

Napravi to do listu predhodnog dana za naredni dan na poslu, tako ništa nećeš zaboraviti da uradiš i bolje ćeš isplanirati vreme.

#6 Izlazak iz rutine

(Tanja Rakita)

 

Produktivnost zavisi od mnogo činilaca – ljubavi prema poslu koji obavljate, raspoloženja, radnih navika, pritiska i stresa. Moja strategija je menjanje aktivnosti i obavljanje što raznolikijih radnih zadataka tokom dana. Takođe, fleksibilnost i prilika da naučim nešto novo me motiviše, pa postajem i produktivnija. Najveći problem na poslu mogu biti monotone aktivnosti, pa i ukoliko radiš rutinske zadatke često – pokušaj da ih radiš na drugačiji način ili koristeći nove strategije.

#7 Zdrave grickalice

(Selena Vulović)

 

Uvek ponesem koštunjavo voće na posao, kada ogladnim pojedem šaku badema, te grickalice pospešuju rad mozga i lakše nastavim da radim.

Ukoliko želiš da se više vremena posvetiš sebi, imaj na umu da ti Uradi-zaradi može takođe pomoći! Angažuj pouzdanu i pedantnu osobu za mesečno čišćenje stana i rastereti se.

Postavi komentar