#11 Zimske đakonije!

Približava se vreme spremanja zimnice i često se širi miris pečene paprike kud god krenemo, što nas je podstaklo da počnemo da razmišljamo o domaćim specijalitetima – pogotovo o onim koje ne umemo da spremimo, pa za to moramo da odemo kod mame ili bake u goste. Da li vi imate omiljene đakonije koje čekate kao ozeblo sunce?

Uradi-zaradi vam može skratiti muke i poslati vešte kuvarice da obezbede ovakvo uživanje kad god poželite! Znamo koliko kuvanje može da oduzme vremena, pa zato nudimo pomoć! Kao i kod ostalih zadataka, na vama je samo da kažete šta želite i odaberete nekoga ko će da kuva za vas!

1. Kupus raštan sa suvim mesom

(Predložila Katarina Kukurić)

Preuzeto sa: http://secanja.com/

Od kad sam se doselila u Beograd najviše mi fali mamina kuhinja. Dok sam živela u Trebinju nisam volela kada za ručak imamo neku čorbu ili kuvaniju ali to je ono što mi sada nedostaje. Omiljeno jelo, koje ne uspevam sama da spremim, a da bude dobro, je kupus raštan sa suvim mesom. Ponekad ga prekuvam a ponekad ne skuvam kako treba, nikad nije kao mamin 🙂

Recept – očišćen raštan se stavi u šerpu sa (suvim) mesom, doda se iseckan krompir, začini, beli luk, mast, nalije se vodom i krčka par sati. Zvuči jednostavno ali potrebno je dosta pokušaja da on bude savršen 🙂

2. Crni kolač

(Predložila Dragana Arnautović)

Preuzeto sa https://www.pinterest.com/

Za sve nas koji smo “slatkoholici” – crni kolač! Izgleda kao previše čokolade? Ne! 🙂 Ovo je veoma jednostavan slatkiš koji mozete napraviti za 20tak minuta, ali slozićete se sa mnom da je uvek sladje kada ga neko drugi pravi!

Za testo: 3 čaše jogurta, 1 čaša ulja (merica je čaša od jogurta), 3 čaše brašna, 3 čaše šećera, 2 kašike kakaoa, 2 kašičice sode bikarbone. Razliti u pleh i peći oko dvadesetak minuta. Fil: 100 grama čokolade, 4 kašike mleka i 1 kašika ulja. Rastopljene sastojke preliti preko ispečenog kolača.

3. Paprike punjene krompirom

(Predložila Jana Obradović)

Pravo uživanje je kada nakon nekoliko meseci u Beogradu dođem kući da odmorim od svih obaveza, a porodica me dočeka sa domaćom hranom na stolu. Oduševljava me kako zbog iskustva koje imaju, više ne kuvaju po receptu nego po osećaju, a jelo svakog puta postaje ukusnije. Predstavljam vam jedan od tih obroka kojima se radujem.

Recept: Izrendati krompir i prodinstati na ulju. Kada omekša skloniti ga da se ohladi i dodati malo pavlake, sira, jaje, so, vegetu, biber i sitno seckani beli luk. Ovom smesom napuniti prethodno očišćene paprike i peći oko pola sata.

4. Musaka sa tikvicama i krompirom

(predložila Tanja Rakita)

U poslednje vreme, moji prelaze na hranu koja se brže, jednostavnije sprema, sa manje mesa i više povrća. Kada radnim danima odem kod njih često za ručak ima neka verzija jela poput ovog, dok vikend ostaje rezervisan za pečenje i ostale tradicionalnije porodične obroke.

U veggie musaku ide pola kg krompira, 300g tikvica, pečurke po volji i glavica crnog luka. Naređa se red krompira, red luka, tikvica i pečurki, pa se to ponovi. Zatim se nalije umućenim jajetom i pavlakom. Peče se dok krompir potpuno ne omekša i na kraju se narenda kačkavalj na vrhu i vrati u rernu na kratko.

5. Noklice

(predložio Lazar Bjelica)

Staro jelo, dolazi iz Hercegovine a baka ga pravi već 80ak godina. 2 u 1 – čorba i glavno jelo. Sve se ubaci i samo se kuva, pa nema mnogo umaranja. Stavlja se što više proizvoda koji se imaju u kući.

Komad mesa po želji (1 kg) iseći i staviti da se dinsta sa iseckanom glavicom luka. Dodati iseckanu šargarepu, papriku. Naliti vodom i kuvati dok sve ne omekša. Zatim dodati kockice krompira. Onda umutiti dva jajeta, veliku kašiku masti ili ulja, brašno i mleko – da bude gusto kao testo za hleb. Ono se ubacuje kašikom, i sve se zajedno kuva još 20 min. Dodati začine i domaći paradajz na kraju.

6. Sataraš tj. prženija

(predložio Dušan Cemovic)

Preuzeto sa: https://www.pinterest.com/

Uzimajući u obzir da nisam najbolji kuvar, radujem se većini jela koje drugi spremaju. Ovaj put predlažem sataraš, jer je interesantao što može da se ubacuje razno povrće i kombinacije zavise od toga čega ima u frizideru.  Svi ga prave različito! 

Jedna od verzija – stavi se nekoliko paprika i upola manje paradajza, kada se oni izdinstaju doda se jaje. Naravno sir kao dodatak je neizbežan. Od osobe do osobe zavisi da li dodaju luk, pirinač, patlidzan, tikvice ili šta vam već padne pod ruku. 🙂

7. Sarmice u listu blitve

(Predložila Jelena Joksimović)

Za ovu priliku mama mi je poslala sliku, da me podseti na ono što najviše volim. U kombinaciji sa domaćim kiselim mlekom sarmice mi ulepšaju dan!

Evo i recepta – dve glavice luka se sitno iseckaju i proprže na malo ulja, doda se mleveno meso oko 250-300 grama, začini i proso ili pirinač. Veći listovi blitve se stave pojedinačno u vrelu vodu, oko minut dva, pa u hladnu, ocede se i uviju se sarmice. Ređaju se u posudu, preliju sokom od paradajza, vodom i peku oko 40 min.

8. Punjena sušena paprika

(predložila Dragana Jovčić)

Ukus ovog jela me uvek podseća na lep septembar i oktobar, koji su moj omiljeni deo godine. U južnoj Srbiji, odakle sam, je paprika važan deo ishrane i u ovom periodu se ona suši, pa eto odakle mi ideja.

Najpre iseckate glavicu crnog luka i ubacite da se dinsta. Dodate beli luk, začine i izrendanu  šargarepu. Sve se to prži dok ne porumeni. Dodate nakon toga i malo paradajza. Kada je to gotovo, dodate prokuvan pirinač za desetak paprika i još malo pržite. Napunite sušenu papriku i dobro je ukrčkate! Prijatno!

Uradi-zaradi vam može skratiti muke i poslati vešte kuvarice da obezbede ovakvo uživanje kad god poželite! Znamo koliko kuvanje može da oduzme vremena, pa zato nudimo pomoć! Kao i kod ostalih zadataka, na vama je samo da kažete šta želite i odaberete nekoga ko će da kuva za vas!

Pišite nam recepte vaših omiljenih jela, a mi ćemo ih isprobati i uključiti u neki od sledećih postova 🙂

Postavi komentar